x


  • EUR
    4.8393
    USD
    4.2695
string(7) "externe"

China: Liderul american s-a comportat asemenea unei „femei plângăcioase”

Radio China International publică pe pagina sa de internet un comentariu cu titlul: Unde au dispărut „gloria SUA și visul american"?

Author: Catalina Mares | Sursa: Money.ro | Publicat: 01.06.2020, 13:17

Vă prezentam integral comentariu publicat de Radio China International:

 

Chiar de la izbucnirea epidemiei cu noul coronavirus în SUA, liderul american s-a comportat asemenea unei „femei plângăcioase”. China, alături de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost cea mai des atacată și arătată cu degetul. În ochii lui Donald Trump, OMS a avut o performanță „foarte proastă” în coordonarea acestei crize globale din sănătatea publică, ce constituie de altfel una dintre cauzele principalele care au condus la scăparea de sub control a epidemiei din SUA. De aceea, a amenințat cu suspendarea cotației și retragerea din organizație, încercând să oblige OMS să facă reformă care să aducă avantaje SUA.

În fața piedicilor puse și a lipsei de corectitudine legate de reformă, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus nu a cedat și s-a opus hegemoniei impuse de SUA. Opoziția lui Tedros Adhanom Ghebreyesus a enervat în cele din urmă Casa Albă, care a anunțat retragerea din Organizația Mondială a Sănătății în cea de-a 18-a zi până la expirarea „ultimatumului de 30 de zile”, argumentând că organizația nu a îndeplinit cerințele privind reforma solicitate de SUA.

Opinia publică globală a intrat într-un adevărat vacarm. Experți și mass-media din diferite țări au criticat SUA pentru că nu au demonstrat comportamentul pe care ar fi trebuit să îl aibă o superputere și nici capacitatea și voința unei superputeri. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a arătat că ruperea relației SUA cu OMS este o încălcare a bazei juridice internaționale în cooperarea mondială din domeniul sănătății. Agenția de presă Reuters a relatat că liderul american a pus întotdeauna accentul pe „America întâi” și a disprețuit „multilateralismul”.

Situația epidemică în SUA este într-o stare dezolantă. Retragerea din OMS are scopul de a evita situațiile nefavorabile lui Trump în cursa electorală și de a arăta că această opțiune a fost aleasă din vina OMS. Apoi, vor să creeze conflicte internaționale, pentru a deturna contradicțiile interne și criticile severe la adresa combaterii slabe a epidemiei. În 30 mai 2020, la ora 9.00, numărul cazurilor confirmate cu noul coronavirus în Statele Unite ale Americii se apropia de 1.800.000, cu 105.000 de decese. Aceste date arată că situația epidemică severă nu corespunde deloc cu modelul „Lasă SUA să fie Mare”, model înfățișat de liderul american. Desigur, criticile trebuie transferate pentru a evita afectarea ratei de susținere în realegerea sa. Pe de altă parte și pentru a evita investigațiile OMS în cazul epidemiei din SUA. La recenta adunare generală a OMS, a fost luată decizia descoperirii sursei noului coronavirus. Atunci, SUA ar trebuie să dea explicații la probleme precum „începerea dezvoltării vaccinului în data de 11 ianuarie”, „primarul a dat vestea că fusese infectat cu noul coronavirus în noiembrie anul trecut” și închiderea bruscă a bazei Fort Detrick.

Din toate acestea se vede clar că retragerea din OMS este doar o modalitate de a deschide calea realegerii sale pentru un nou mandat. Câți americani vor muri de acum încolo dacă nu vor mai primi îndrumări în ce privește tratamentul după ce SUA părăsesc OMS, aceasta nu este preocuparea sa.

SURSA: Radio China International