Cine conduce Metrorex, compania care administrează metroul bucureștean 

0

Metrorex, compania responsabilă de gestionarea rețelei de metrou din București, este subordonată Ministerului Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu (PSD). Mariana Miclăuș ocupă funcția de director general al companiei, fiind susținută în această poziție în actualul mandat de către PNL.

Mariana Miclăuș a fost numită în funcția de director general al companiei în toamna anului precedent, conform prevederilor Ordonanței de Urgență 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, pentru un mandat de 4 ani. Înainte de aceasta, a îndeplinit funcția de șef interimar la metrou. Sprijinul pentru menținerea sa în funcție în actualul mandat a venit din partea PNL (Ilfov).

Metrorex a fost prima companie din cadrul Ministerului Transporturilor care a constituit un nou Consiliu de Administrație prin intermediul unui concurs și cu un mandat de 4 ani, în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul PNRR. Selecția dosarelor a fost efectuată prin intermediul firmelor Pluri Consultants și Fox Management Consultants, iar listele cu punctajul consultantului au fost transmise la începutul anului, conform explicațiilor furnizate de Economedia.

Mariana Miclăuș este printre directorii companiilor din Ministerul Transporturilor care și-au păstrat pozițiile în urma concursurilor organizate în timpul mandatului ministrului Sorin Grindeanu, cu sprijinul firmelor de recrutare.

În ceea ce o privește pe Mariana Miclăuș, ea și-a început cariera ca „montator SCB” (semnalizare și centralizare a circulației) și ulterior a obținut o licență în economie la ASE. În ianuarie 2022, a fost numită șef al Metrorex pentru un mandat de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii acestuia până la maximum 6 luni. Ea a mai deținut această poziție între noiembrie 2019 și iulie 2020, în timpul mandatului lui Lucian Bode. În vara anului 2020, a demisionat de la conducerea Metrorex după criticile primite de la Bode din cauza întârzierilor în finalizarea Magistralei 5 din cartierul Drumul Taberei.

Conform celei mai recente declarații de avere depuse în octombrie 2023, Mariana Miclăuș a avut un salariu anual net de 169.138 lei la Metrorex. Soțul și fiica sa lucrează și ei în cadrul companiei, cu salarii anuale nete de 85.576 lei, respectiv 84.762 lei, conform aceleiași declarații de avere.

Pe lângă Mariana Miclăuș, conducerea Metrorex mai include următoarele persoane:

  • Mihai Barbu, fost președinte al Consiliului de Administrație de la Metrorex, cu o experiență anterioară în cadrul CFR Călători și al SC Telecomunicații CFR SA. Politic, are afilieri cu PNL și îndeplinește funcția de președinte al Comisiei de Cenzori conform CV-ului său.
  • Traian Preoteasa, care a deținut diverse funcții de conducere în companii de stat din domeniul Transporturilor, cum ar fi director general al CFR Călători și al CFR SA, precum și membru al Consiliului de Administrație al TAROM.
  • Iosif Szentes, absolvent al Institutului Politehnic București și cu o vastă experiență în domeniul feroviar, ocupând diverse poziții în cadrul CFR Călători SA.
  • Mariana Petre, pensionară începând cu 2019, cu două mandate în Consiliul de Administrație al Metrorex și o carieră anterioară în cadrul acestei companii.
  • Gabriel Popa, profesor universitar și prodecan al Facultății de Transporturi din cadrul Universității Politehnica București, cu o experiență diversificată în domeniul feroviar, inclusiv ca președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA între 2020 și 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.