Concluzii FMI: Economia şi sectorul financiar rămân vulnerabile la şocuri

„Ţinta de deficit bugetar pentru 2014 presupune noi ajustări fiscale, în timp ce susţine o absorbţie mai bună de fonduri de la Uniunea Europeană. Îmbunătăţirea cheltuielilor cu investiţiile, colectarea mai bună a veniturilor şi implementarea unui sistem de control al cheltuielilor reprezintă priorităţi. Măsuri suplimentare sunt necesare pentru reformarea sectorului sănătăţii şi pentru protejarea populaţiei vulnerabile de liberalizarea preţurilor la energie”, a adăugat el.

 

De asemenea, sunt necesare eforturi pentru întărirea transmiterii politicii monetare.

 

„Sistemul bancar rămâne bine capitalizat, dar autorităţile trebuie să accelereze restructurarea creditelor neperformante şi să monitorizeze cu atenţie riscurile generate de dezintermedierea financiară a grupurilor mamă. Autoritatea de supraveghere nebancară trebuie reformată în linie cu cele mai bune practici internaţionale”, a spus Lipton.

 

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat, miercuri, prima şi a doua evaluare a acordului preventiv încheiat anul trecut cu România, punând la dispoziţia statului două tranşe cumulând 436,3 milioane de euro.

 

„Ajustarea bugetară a continuat în 2013 luând, totodată, în considerare eforturile deosebite ale Guvernului de a plăti arieratele de la nivelul autoritaţilor locale, de a reduce arieratele de la companiile de stat, de a elimina arieratele în sectorul de sănătate şi de a creşte considerabil cofinanţarea naţională în vederea asigurării unei rate mai mari de absorbţie a fondurilor europene. Aprobarea de către board-ul FMI a celor două evaluări confirmă sustenabilitatea prognozei bugetare pe 2014, precum şi direcţia bună în care se îndreaptă reformele structurale”, susţine Guvernul într-un comunicat.

 

Suma totală disponibilă României prin acordul de împrumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro, a anunţat FMI printr-un comunicat.

 

Consilul Director al FMI a aprobat o cerere a autorităţilor române pentru adăugarea unei evaluări în funcţie de situaţia la sfârşitul lunii iunie a acestui an. Evaluarea suplimentară ar coincide cu consultarea periodică planificată (Articolul IV) şi cu rectificarea bugetară de la mijlocul anului.

 

FMI menţionează că reformele structurale din sectoarele energie şi transporturi au progresat.

 

„Preţurile la energie electrică pentru consumatorii comerciali au fost liberalizate şi au fost derulate oferte publice iniţiale pentru două mari companii energetice. Continuarea reformelor companiilor de stat, inclusiv restructurarea companiei de de transport de marfă pe calea ferată, şi o reducere a arieratelor vor rămâne în continuare componente critice ale programului”, a mai spus oficialul FMI.

 

Board-ul FMI a avizat de asemenea derogarea de la criteriul de performanţă referitor la soldul general al bugetului consolidat, ratat cu o diferenţă micã, în mare parte ca urmare a unor cheltuieli mai mari cu cofinanţarea proiectelor UE.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed