Contractul european de asigurare a fost în dezbatere la Bucureşti

Proiectul european vizează elaborarea unei legislaţii comune care să permită, de exemplu, oricărui cetăţean al Uniunii care merge într-o alta tara membră sa beneficieze de aceleasi prevederi contractuale ca şi în cazul în care s-ar afla în ţara de origine.

"Acest contract constă mai mult în oferirea a unei transparenţe a asiguratului, o protecţie a lui şi implică destul de mult şi intermediarii de asigurare. Aceştia trebuie să devină efectiv intermediari, adică trebuie să acorde consultanţă necesară asiguratului, trebuie s-l informeze ce presupune contractul, care sunt clauzele contractului. Unele clauze trebuie puse în evidenţă pentru ca asiguratul să le ştie de la începutul contractului", a declarat Marina Nemeş, membru în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Documentul va reglementa diferite aspecte ale relaţiei dintre compania de asigurări şi asigurat. De exemplu, în momentul în care plata unei despăgubiri a fost acceptata de către asigurator, aceasta nu poate fi efectuată mai tarziu de o săptămână de la data acceptului. În caz contrar, compania va plăti o dobândă aferenta fiecărei zile de întârziere a despăgubirii.

"Vorbim de o piaţă globalizată, despre o Europă unită, o bază de înţelegere comune. Este aproape sinecvanonă condiţia de a realiza o oarecare unificare şi în materia contractului de asigurare", a precizat Ionel Dima, vicepreşedinte Avus – Group.

Specialiştii din domeniu spun că se aşteaptă ca măsurile prevazute în acest contract să fie aplicate în 2010 pentru asigurările generale şi în 2012 pentru asigurarile de viaţă.

"Într-un fel armonizează legislaţiile statelor existente privind contractul de asigurare, dar în acelaşi timp vine şi cu concepte şi idei noi, la nivel european", spune Anton Schnyder, profesor la Universitatea din Zurich.

Evenimentul a fost organizat de Admis Consult şi PROJECT GROUP – RESTATEMENT OF EUROPEAN CONTRACT LAW.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed