Cristian Socol: 10 bombe cu efect întârziat pentru economia românească. Cum le răspundem?

1. Lipsa calităţii ajustării fiscale. Sau, cum le place multora să spună, lipsa reformelor structurale. Sunt câteva încercări, parţial reuşite în domeniul pensiilor şi al salariilor bugetarilor. Lipsesc multe altele: viziunea integrată asupra dezvoltării, prioritizarea investiţiilor publice, politici sectoriale consistente, investiţii ridicate în infrastructură, capital uman, cercetare dezvoltare, predictibilitatea în mediul de afaceri, costul ridicat al forţei de muncă, gradul redus de colectare al veniturilor etc Bomba va exploda in maximum 2 ani, când ne vom trezi cu o plafonare a creşterii economice de maxim 2-3%, sub potenţial. Vom constata că am ajuns la deficit bugetar apropiat de 3% din PIB, dar cu co convergenţă reală slabă.

2. Efectele îmbătrînirii. Raportul de dependenţă defavorabil, completat cu o rată mică a ocupării vor maximiza aceste efecte negative. Bomba se va manifesta în deficite mari la bugetele de pensii, sănătate şi şomaj, transformate în deficite bugetare mari şi persistente. După 2015, efectele negative ale îmbătrânirii se vor manifesta prin costuri suplimentare de 1-2% din PIB, la pensii şi cheltuielile de îngrijire a sănătăţii.

3. Puţini salariaţi, mulţi şomeri tineri şi mulţi lucrători descurajaţi. Din datele Inspectiei Muncii reiese ca peste 3 milioane de contracte de munca au incetat in 2009 si 2010. Ca s-au încheiat 72.000 de noi contracte de muncă după intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii este îmbucurător, dar este foarte foarte puţin. Circa 1 milion de oameni lucrează la negru. Am atins recordul minim al numărului de salariaţi înregistraţi – 4,096 milioane salariaţi. Deci puţini contributori la bugetele de asigurări sociale, sănătate, şomaj etc Dacă mai punem şi faptul că unul din patru tineri este şomer şi că 16% din total stau în şomaj de peste 12 luni, deja miroase a explozibil.

4. Lipsa de stimuli pentru mediul de afaceri. Stimulente extrem de slabe pentru mediul de afaceri, lipsă evidentă de predictibilitate şi stabilitate, număr mare de impozite şi taxe, hărţuirea administrativă, neplata datoriilor de către stat, tratamentul fiscal discriminatoriu în relaţia cu statul s.a. vor exploda în impozite şi taxe reduse plătite la bugetul de stat, încetineală în creşterea cererii de forţă de muncă şi în lentoarea investiţiilor private.

Citește mai departe pe Standard.ro comentariul lui Cristian Socol

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed