Cuba, încurajată de rezultatele preliminare privind eficacitatea unui vaccin anti-Covid pe care îl dezvoltă

0
16
Cuba, încurajată de rezultatele preliminare privind eficacitatea unui vaccin anti-Covid pe care îl dezvoltă

Cuba, al cărei sector biotehnologic a exportat vaccinuri timp de decenii, are cinci seruri anti-Covid candidate în testare, dintre care două – Soberana 2 şi Abdala – se află în faza finală.

„În câteva săptămâni, ar trebui să avem rezultatele pentru eficacitatea celor trei doze şi ne aşteptăm să fie mai mare”, a spus Vicente Vérez​, directorul institutului de stat Finlay, care a dezvoltat Soberana 2, citează Reuters.

Insula caraibiană se confruntă acum cu cea mai mare creştere a numărului de cazuri de la începutul pandemiei.

Ţara condusă de comunişti a ales să nu importe vacconuri, ci să se bazeze pe propriile resurse. Experţii spun că este un pariu riscant, dar, dacă dă rezultate, Cuba va putea să îşi menţină reputaţia ştiinţifică, să genereze venituri din export şi să consolideze derularea campaniilor de vaccinare la nivel mondial.

„Ştim că guvernul nostru nu a putut să ofere acestui proiect toate fondurile necesare şi, cu toate acestea, acesta este un rezultat de capacitate globală”, a spus preşedintele Miguel Diaz-Canel la prezentarea televizată a rezultatelor. 

Mai multe ţări, precum Argentina, Jamaica, Mexic şi Venezuela, şi-au exprimat interesul de a cumpăra vaccinuri din Cuba. Iranul a început să producă Soberana 2, ca parte a ultimei faze a studiilor clinice.

Autorităţile cubaneze au început administrarea vaccinurilor experimentale în masă, ca parte a „studiilor de intervenţie” cu speranţa că vor încetini răspândirea coronavirusului.

Cazurile zilnice s-au înjumătăţit în capitala Havana de la începutul acestei campanii de imunizare, potrivit datelor oficiale, deşi acest lucru poate fi datorat şi măsurilor stricte impuse.