Culisele retragerii OLGUȚEI VASILESCU din cursa pentru Ministerul Dezvoltării

Anunțul Liei Olguța Vasilescu de retragere a candidaturii pentru posturile de ministru al Dezvoltării și vicepremier în Guvernul Dăncilă, survenit după aproape trei luni de presiuni făcute asupra președintelui Klaus Iohannis, are de fapt în spate un răspuns informal din partea Curții Constituționale conform căruia, în cazul în care s-ar ajunge la arbitrajul CCR, cel care ar avea câștig de cauză ar fi șeful statului, au declarat surse politice pentru G4Media.ro.

 

Potrivit surselor citate, judecătorii constituționali, chiar și cei considerați până acum a fi apropiați de PSD, au transmis că Olguța Vasilescu va fi respinsă fără drept de apel în baza jurisprudenței CCR în domeniu: președintele poate respinge o singură dată, motivat, propunerea premierului de numire a unui persoane în funcția vacantă de ministru. Răspunsul din partea Curții a venit în urma tatonărilor făcute de reprezentanți ai PSD.

 

”Li s-a transmis celor de la PSD că va fi o decizie dură cu o motivație și mai dură”, au explicat sursele citate pentru G4Media.ro.

 

Fragment din Decizia Nr. 98 din 7 februarie 2008 dată de CCR în cazul refuzului președintelui de atunci, Traian Băsescu, de a o numi pe Norica Nicolai ministru al Justiției la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu:

 

  • ”Curtea Constituţională urmează să constate că, în aplicarea art.85 alin.(2) din Constituţie, Preşedintele României, neavând drept de veto, poate să ceară primului-ministru o singură dată, motivat, să facă o nouă propunere de numire a altei persoane în funcţia de ministru. Motivele cererii Preşedintelui României nu pot fi cenzurate de primul-ministru, care, în procedura prevăzută de art.85 alin.(2) din Constituţie, nu are decât dreptul de a propune Preşedintelui numirea unui ministru, iar nu şi competenţă decizională.

 

Articolul integral pe G4MEDIA

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed