Cum au primit pieţele financiare rezultatul alegerilor (VIDEO)

După ce a ieşit recent din rândul ţărilor cele mai riscante din lume, România se apropie din nou, de top 10 al ţărilor cu cea mai ridicată primă de risc din lume. În urma anunţului privind rezultatul alegerilor prezidenţiale, CDS-ul României pe 5 ani a urcat cu 15 puncte de bază, la 264 de puncte, potrivit companiei CMA Datavision. România s-a apropiat astfel, de Liban, care ocupă locul 10 în topul celor mai riscante ţări din lume, cu o primă de risc de 269 de puncte. Şi percepţia asupra altor ţări din regiune precum Bulgaria, Ungaria sau Grecia s-a deteriorat, însă România are cel mai puternic avans al CDS-ului din rândul ţărilor din baza de date a CMA. Prima de risc măsoară costul asigurării împotriva falimentului unei anumite ţări. Reuters relatează că rezultatul pe muchie de cuţit ar putea prelungi actualele tensiuni politice, care au blocat deja acordul României cu Fondul Monetar şi cu Bruxelles-ul. Unii analişti din România nu au acordat însă, mare atenţie acestor date.

Ştim foarte bine că piaţa aceasta de CDS nu este foarte transparentă. E o piaţă destul de volatilă. Au mai fost varianţii de cotaţii şi în vremuri să zicem stabile. Au fost variaţii de până la 30-40-50 de puncte într-o zi, fără să se întâmple mare lucru„, este de părere economistul şef Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

Ionuţ Dumitru susţine că trebuie să aşteptăm câteva zile pentru a vedea evoluţiile ulterioare vor confirma deteriorarea percepţiei investitorilor despre România.

Incertitudinea politică îşi pune amprenta şi pe bursă

Incertitudinea politică determină scăderi pe linie la Bursa de Valori Bucureşti. Cele cinci societăţi de investiţii financiare au pierdut în medie 5,6%, iar cele mai lichide 10 titluri din piaţă s-au ieftinit în medie cu 4,5%. Corecţiile generalizate au venit şi pe rulaje mai mari.

Cursul de referinţă al băncii centrale a urcat luni cu aproape un ban (0,19%), până la 4,2141 lei/euro, faţă de vineri, când se situa la 4,2062 lei/euro, nivel minim al ultimelor două luni. Dealerii bancari suspectează intervenţia băncii centrale în piaţă pentru aprecierea leului până sub 4,22 unităţi/euro, după ce pierduse teren semnificativ de dimineaţă în urma anunţului BEC care îl arată pe Traian Băsescu drept câştigător al alegerilor prezidenţiale.

FMI va fi reticent să revină în România, în lipsa unei baze politice solide”, spune Luis Costa, analist în cadrul Commerzbank, citat de Reuters.

Analiştii din piaţa financiară locală spun însă că rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin nu va influenţa cursul de schimb leu/euro şi nici cotaţia CDS.

“Conform aşteptărilor, leul s-a depreciat, iar riscul de ţară a crescut. Banca centrală a intervenit însă în piaţă, pentru a susţine moneda naţională. Pe termen lung, sunt şanse ca economia să-şi revină în mod sustenabil, aceasta dacă vom avea un guvern puternic, gata să aplice măsurile convenite cu FMI. Pe termen scurt, măsurile care se vor aplica vor fi dureroase”, a precizat Nicolaie Chideşciuc, economist-şef la ING Bank.

Citeşte mai departe

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed