Cum calculează, de fapt, băncile cursul valutar în fiecare zi

Contrar așteptărilor, nu BNR calculează și stabilește cursul leului zi de zi. BNR doar îl comunică în fiecare zi la ora 13:00 și are rolul de a interveni în cazul în care acesta fluctuează prea tare într-o perioada scurtă de timp. Cursul comunicat este folosit că element de referință până în următoarea zi lucrătoare la ora 13:00, când este anunțat un nou curs.

Ce reprezintă cursul leului

Prin cursul leului se înțelege cantitatea diverselor monede care se pot cumpără cu un leu, spre exemplu 0,22 euro, 0,31 dolari, 0,19 lire și tot așa, cu toate monedele ce pot fi tranzacționate în România.

Cursul leului nu este unul fix pe o perioada mare de timp, el fiind variabil de la o zi la altă chiar dacă uneori are fluctuații mici, iar alteori destul de mari. În funcție de anumiți factori economici și politici, interni sau externi, de cererea sau oferta monedelor pe piață valutară din România sau de evoluția pieței monetare internaționale, cursul leului poate fi influențat atât în mod pozitiv cât și negativ, de aici rezultând și fluctuația zilnică a acestuia față de diferite monede. Acești factori pot duce la deprecierea leului față de anumite monede și în același timp la întărirea acestuia față de altele.

Fluctuația de pe piață monetară reprezentată de cursurile de schimb a dus la apariția speculatorilor care câștigă sume considerabile în momentul în care au loc creșteri sau scăderi semnificative ale anumitor monede.

Cum se calculează cursul leului

Cursul leului nu este în nici un caz stabilit de BNR sau de către cei care administrează Banca Națională, acesta fiind determinat de evoluția leului pe piață valutară. Așa cum funcționează piețele valutare din toată lumea, piață valutară din România este locul unde se întâlnesc atât cererea, cât și oferta de valută în schimbul leilor. În mod logic, în momentul în care oferta de valută este mică, iar cererea mare, prețul acesteia va crește, iar în cazul în care oferta de valută este mare comparativ cu cererea, prețul acesteia va scade, astfel fiind stabilit cursul de schimb al băncilor.

Ce reprezintă cererea și oferta de valută

Cererea de valută reprezintă nevoia de a cumpără moneda altei țări pentru care persoanele fizice, juridice sau instituțiile statului sunt dispuse să renunțe la o suma în lei.

Oferta de valută este reprezentată de nevoia persoanelor fizice, juridice sau a instituțiilor statului de a schimbă monedele altor state pe care le dețîn contra unor sume în lei.

Cum funcționează piață valutară interbancară

Piață valutară interbancară ocupă cel mai mare procent din totalul tranzacțiilor valutare. La acest proces participa atât BNR cât și toate băncile comerciale din România.

Toate aceste tranzacții se efectuează la cursul oficial al BNR care se calculează făcându-se o medie a prețurilor cu care băncile comerciale din România vând și cumpără monedele altor țări.

Ce înseamnă aprecierea și deprecierea leului

Aprecierea leului se traduce prin creșterea valorii de cumpărare față de euro sau de orice altă moneda, în schimb ce deprecierea leului este reprezentată de scăderea valorii de cumpărare a acestuia.

Diferența dintre depreciere și devalorizare

Cursul de referință folosit în Romaina este cel al monedei euro, iar diferența dintre deprecierea și devalorizarea leului față de această moneda rezultă în efecte diferite: în cazul deprecierii, efectul negativ asupra tuturor prețurilor se face treptat și într-o anumită măsură, în timp ce în cazul devalorizării, efectul negativ are lor brusc și total, fiind mult mai mult resimțit.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed