Cum s-a rostogolit bulgarele crizei in Romania

0

Inceputul anului 2008 parea a fi unul roz pentru Romania, in contextul in care, in Statele Unite si in vestul Europei, falimentele bancare se tineau lant, iar marile banci centrale injectau sume uriase pe pietele financiare.

In timp ce Fed anunta, in ianuarie, micsorarea dobanzii de politica monetara cu 0,75% – cea mai importanta reducere operata pana in acel moment – pentru a opri "sangerarea" pietelor, leul deschidea 2008 pe apreciere. In acelasi timp, antreprenorii anuntau cu disperare ca Romania are nevoie rapid de sute de mii de muncitori pentru a acoperi deficitul de forta de munca. Economia Romaniei "duduia", fara a tine cont de criza financiara care taia capete pe pietele lumii. Bancile din Romania, cele mai multe fiind subsidiare ale unor grupuri financiare internationale, continuau sa acorde credite, in conditii mult mai relaxate decat in 2007. In octombrie insa, bancile au inceput sa devina din ce in ce mai retincente pe segmentul creditarii, activitate care si-a redus ritmul de crestere cu 0,6%, comparativ cu septembrie. Leul a atins, in 9 octombrie, un nivel de 3,9410 lei/euro, marcand un minim al ultimilor patru ani in raport cu euro. Bursa de la Bucuresti isi opreste activitate, pentru prima data in istorie, in 8 octombrie. La mijlocul lunii, patru banci pariaza contra leului, atac parat de BNR. La scurt timp dupa, agentia de evaluare Standard&Poor’s retrogradeaza Romania, al carei rating ajunge la nivelul din 2005.

In noiembrie, problemele sunt acutizate de campania electorala, de promisiunile populiste, de razboiul declaratiilor dintre partidele politice. Criza intrata de-acum in Romania, ramane in plan secund. Dar nu si pentru straini. Agentia de evaluare Fitch retrogradeaza si ea Romania.. Cu toate aceste semnale negative din partea marilor agentii de rating, care sugereaza ca Romania are nevoie de bani de la FMI, autoritatile de la Bucuresti sustineau, la momentul respectiv, ca nu este necesar un astfel de acord cu institutia internationala. Lucrurile par a se fi schimbat intre timp, in conditiile in care deficitul bugetar ar putea depasi 4% din PIB la finele acestui an.

In ultimele trei luni ale anului, stirile negre au venit pe banda rulanta. Producatorul de automobile Dacia a anuntat ca va inchide temporar fabrica de la Pitesti si ca ar putea sa renunte la 3.000 de angajati. Gigantul siderurgic austriac Voestalpine a luat decizia de amanare a investitiei de 5,5 miliarde euro in zona Marii Negre, pe termen nedefinit. Alro Slatina a anuntatca isi va reduce productia la jumatate si ca va concedia 1.900 dintre cei 3.500 de angajati. Dezvoltatorul imobiliar Immoeast a hotarat sa amane sau sa anuleze 54 de proiecte in Romania, cu o valoare de piata estimata la 2,4 mld. euro.

Anul se incheie apoteotic – indicii bursieri inchid cu scaderi de peste 70%, leul atinge un nou minim al ultimilor patru ani in raport cu euro, iar ANOFM anunta pentru urmatoarele trei luni peste 54.000 de concedieri.

  Cronologia crizei in Romania

15 septembrie

  • Indicii BVB scad cu 4%, in ton cu pietele europene, dupa ce banca de investitii Lehman Brothers intra in faliment.

16 septembrie

  • Scaderile trec de 8% pe BVB, in timp ce BRD inregistreaza cea mai mare pierdere de la listare, de 13,2%. Bursele internationale scad puternic, pe fondul temerilor venite din piata americana privind o posibila cadere a unui alt gigant – American International Group.

17 septembrie

  • Calin Popescu Tariceanu declara ca nu vor exista efecte ale crizei financiare din Statele Unite pe piata locala.

18 septembrie

  • Continua scaderile accentuate pe BVB.

22 septembrie

  • “Domeniile care vor fi afectate de criza financiara in perioada urmatoare in Romania sunt constructiile, retailul si imobiliarele", declara Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

24 septembrie

  • Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, anunta un plan de masuri pentru sprijinirea pietei de capital, cea mai importanta masura fiind suspendarea, in 2009, a platii impozitului pe castigul din tranzactii pe Bursa.
  • Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara ca sistemul bancar romanesc este mai putin vulnerabil fata de criza financiara internationala, deoarece are o capitalizare solida si expunere exclusiv pe piata interna.

30 septembrie

  • BVB inchide septembrie cu cele mai mari scaderi lunare de la reinfiintarea ei, principalii indici pierzand peste 20%.

3 octombrie

  • Leul s-a prabusit la un nivel pe care nu-l mai atinsese de trei ani si jumatate, de 3,8720 lei/euro, intr-o evolutie dictata atat de iesirea investitorilor de pe alte monede pentru a intra pe dolar, cat si de riscul de derapaje fiscale grave.

6 octombrie

  • Toate bancile au fost obligate ca, pana la aceasta data, sa trimita normele proprii privind creditarea populatiei spre validare la banca centrala. Noile reguli au dus la scaderea cu 20-30% a sumei pe care populatia o poate accesa.

8 octombrie

  • Tranzactiile de la BVB au fost oprite pentru prima data in istoria Bursei, din cauza scaderilor puternice ale indicilor.

16 octombrie

  • Companiile din constructii anunta ca vor fi trimisi in somaj peste 70.000 de angajati din constructii pana la inceputul lunii ianuarie.

20 octombrie

  • Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, anunta ca a avut loc un atac speculativ, nereusit, asupra monedei nationale, ceea ce a dus la cresterea exploziva a dobanzilor. Astfel, tensiunile de pe piata valutara s-au transferat asupra pietei monetare, a specificat guvernatorul. Isarescu a facut apel la banci sa nu se grabeasca sa majoreze dobanzile la creditele acordate populatiei pentru ca situatia din piata monetara este temporara.

24 octombrie

  • Bursa isi suspenda tranzactiile pentru 45 de minute.
  • Dacia anunta ca va inchide fabrica de la Pitesti intre 30 si 31 octombrie si 13 si 14 noiembrie.

27 octombrie

 

  • BVB decide suspendarea tranzactiilor pentru jumatate de ora in debutul sedintei, din cauza scaderii pana la limita maxima de variatie a indicelui BET.

28 octombrie

  • Agentia de evaluare Standard&Poor’s (S&P) a redus ratingul Romaniei pentru imprumuturi in moneda straina pe termen lung.

3 noiembrie

  • Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse estimeaza ca in economia romaneasca ar putea disparea intre 17.000 si 250.000 locuri de munca.
  • Listarea a inca 10% din Transelectrica, programata pentru prima parte a anului 2009, a fost amanata pe termen nedefinit.
  • Deprecierile din octombrie ale actiunilor cotate la BVB au dus pana la scaderi de 80% ale randamentelor fondurilor mutuale pe 2008.

4 noiembrie

 

  • Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca Romania nu are nevoie de bani de la FMI, facand referire la cresterea de 1,3 miliarde euro a rezervei valutare, pana la un nivel de 29,2 miliarde euro.

5 noiembrie

  • Standard&Poor’s (S&P) a inrautatit perspectiva ratingurilor Hidroelectrica de la “stabil” la “negativ”, pentru a reflecta posibilitatea deteriorarii conditiilor macroeconomice din Romania.

10 noiembrie

  • Agentia de evaluare Fitch a revizuit in scadere cu doua trepte ratingul Romaniei pentru creditele pe termen lung in valuta, de la “BBB” la “BB+”, iar pentru creditele in lei pe termen lung – de la “BBB+" la "BBB-", ceea ce ar putea forta bancile sa creasca dobanzile la credite.
  • Bancile anunta ca vor creste costul creditarii. “Suntem cu dobanzile la credite foarte jos. Probabil vom majora dobanzile la credite cu 0,5 puncte procentuale”, declara Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank.

13 noiembrie

  • Fostul premier Calin Popescu Tariceanu anunta primele masuri pentru limitarea efectelor crizei: alocarea sumei de 220 milioane de euro pentru locuinte ANL, subventionarea dobanzilor pentru credite ipotecare, scheme de ajutor prin programul Fermierul, reducerea CAS cu zece puncte procentuale. Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, estimeaza ca vor fi 29.000 de disponibilizari pana la sfarsitul lui primului trimestru din 2009.

14 noiembrie

  • Un sondaj CURS releva ca 30% dintre romanii din Italia si Spania vor sa se intoara in tara. Ca urmare, 1,2 milioane de persoane ar putea ramane fara locuri de munca, iar rata somajului ar putea ajunge la valorile din 2000. Dezvoltatorii incep sa returneze platile facute pentru proiecte abandonate. Primul exemplu, compania RomReal, subsidiara Westhouse Group.

24 noiembrie

  • BNR a taiat din nivelul rezervei minime obligatorii la lei, de la 20% la 18%.

26 noiembrie

  • Dacia anunta ca ar putea sa renunte la 3.000 de angajati din totalul de 14.700.

27 noiembrie

  • Consultantii de la Roland Berger prognozeaza trei valuri de criza, primul provocand pierderi dramatice in industria auto, in siderurgie si in imobiliare.

10 decembrie

  • ANOFM anunta ca rata somajului a crescut in luna noiembrie la 4,1%.

11 decembrie

  • Dacia anunta ca va inchide fabrica de la Mioveni, in perioada 11 decembrie 2008 -11 ianuarie 2009.

12 decembrie

  • Presedintele Raiffeisen International, Herbert Stepic, apreciaza ca Romania ar avea nevoie de un pachet de finantare de 10 mld. euro, dintre care jumatate sa fie disponibilizati in sectorul bancar, in scopul cresterii lichiditatii in sistem.

15 decembrie

  • Compania Electrolux, cel mai mare producator european de electrocasnice, anunta renuntarea la 300 de locuri de munca la fabrica de la Satu Mare.

18 decembrie

  • Voestalpine anunta amanarea investitiei de 5,5 mld. euro in zona Marii Negre, pe termen nedefinit.
  • Guvernul a decis acordarea de ajutoare de stat in valoare totala de peste 100 milioane de euro pentru cinci proiecte de investitii, majoritatea din industria constructoare de automobile.

19 decembrie

  • Alro Slatina anunta ca isi va reduce productia la jumatate si ca va concedia 1.900 dintre cei 3.500 de angajati.
  • Fondul austriac de investitii Immoeast, unul dintre cei mai activi investitori la nivel local in ultimii doi ani, amana sau anuleaza 54 de proiecte in Romania, cu o valoare de piata estimata la 2,4 mld. euro.

21 decembrie

  • Asteptarile din domeniul constructiilor ating maximum de pesimism.
  • "Ne asteptam ca numarul disponibilizarilor din constructii pana in luna martie sa atinga un nivel de 15-18% din total, adica circa 70.000 de oameni”, a estimat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

22 decembrie

  • Pentru urmatoarele trei luni, ANOFM se asteapta la peste 54.000 de concedieri.

23 decembrie

  • Indicii BVB incheie anul cu scaderi de peste 70%.

24 decembrie

  • Leul atinge un nou minim al ultimilor patru ani in raport cu euro, cotatia oficiala publicata de BNR fiind de 3,9649 lei/euro.
  • Preturile locuintelor vechi au inregistrat de la inceputul anului o scadere medie de 30%, in timp ce la apartamentele noi scaderea a fost de 5-10% in 2008, pe fondul crizei de pe pietele internationale si a conditiilor de creditare care au afectat sectorul imobiliar, au estimat analistii imobiliari.