x


  • EUR
    4.7619
    USD
    4.3202
string(16) "instant-articles"

Danemarca îi dă o LOVITURĂ lui Donald Trump

Agenţia pentru Energie din Danemarca a aprobat miercuri amplasarea gazoductului Nord Stream 2 în apele teritoriale ale Danemarcei, înlăturând practic ultimul obstacol major care stătea în calea finalizării acestui proiect care a divizat Uniunea Europeană, informează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 31.10.2019, 10:50

Decizia de miercuri a Agenţiei pentru Energie din Danemarca este o lovitură pentru Ucraina, dar și pentru administraţia preşedintelui SUA, Donald Trump, care s-a opus vehement proiectului Nord Stream 2. Este, totodată, o victorie pentru Rusia şi Germania, care susţin proiectul.

 

Gazoductul Nord Stream 2 este criticat de SUA, precum şi de mai multe state din Europa de Est, Marea Baltică şi Nordul Europei, care se tem că Nord Stream 2 va creşte dependenţa energetică a UE de Moscova.

 

Secretarul american al energiei, Rick Perry, declara recent că acest gazoduct „va da o lovitură dură diversității și securității energetice a Europei”. Nord Stream 2 și Turkstream – gazoductul ce va transporta gazul rusesc către Turcia pe sub Marea Neagră – vor permite Moscovei ca până la sfârșitul anului viitor să oprească tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, arăta Rick Perry.

 

Compania care promovează gazoductul Nord Stream 2 a propus mai multe rute posibile pentru amplasarea gazoductului prin apele teritoriale ale Danemarcei, în încercarea de a depăşi obiecţiile ridicate de autorităţile de la Copenhaga faţă de acest proiect. Într-un comunicat de presă, Agenţia pentru Energie din Danemarca a precizat că a acordat consorţiului Nord Stream 2 AG permisiunea de a construi o secţiune de 147 de kilometri din gazoductul Nord Stream 2 în zona de sud-est a insulei daneze Bornholm, din Marea Baltică.

 

Agenţia a adăugat că Nord Stream 2 va trebui să aştepte o lună înainte de a putea utiliza autorizaţia, în conformitate cu legislaţia daneză, care oferă părţilor interesate dreptul de a contesta decizia timp de patru săptămâni.