Decizia CCR privind amenzile ne trece pe modelul suedez

Curtea Constituţională a declarat neconstituțional articolul din OUG 1/1999, care stabilește că se dau amenzi pentru încălcarea regulilor stabilite în starea de urgență, pe motiv că formularea acestuia este lipsită de claritate, precizie şi previzibilitate, lăsând la latitudinea polițistului ce amendă să dea. Această decizie a bulversat guvernarea PNL, care a mizat pe sancțiuni dure pentru a-și pune în practică ordonanțele militare. În schimb, la auzul deciziei mulți români s-au exprimat, în special pe Facebook. că fără amenzi mari îngrădirile din ordonanțele militare nu își mai au rostul și că de acum încolo pot ieși fără probleme din casă. Și putem spune astfel că decizia CCR ne trece pe modelul suedez de imunizare de turmă, luat ca exemplu de către Michael J. Ryan, directorul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății pentru programe de urgență, dar respins de ministrul român al Sănătății, Nelu Tătaru.

 

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat la Digi24 că decizia CCR „nu trebuie considerată ca un îndemn ca fiecare să se comporte haotic”. „E ca în dreptul penal. Eu nu fur nu pentru că mă tem de sancțiuni, ci pentru că nu fac așa ceva. Eu nu omor nu pentru că mă tem de închisoare, ci pentru că nu fac așa ceva. Așa e și în cazul combaterii acestei pandemii. Ne comportăm așa cum ne spun autoritățile, pentru că am înțeles ca acest comportament e și în favoarea noastră și pentru ceilalți semeni ai nostri”, a spus Weber.

 

„Și chiar dacă nu se mai dau amenzi, asta nu înseamnă că trebuie să ne comportăm haotic si fiecare dintre noi să nu mai respecte nimic, pentru că lucrurile astea le vom plăti cu toții. Eu m-aș uita la exemplul Germaniei, unde nu au fost asemenea prevederi, nu s-au dat amenzi, lumea a respectat. Eu am mai multă încredere în simțul de echilibru al oamenilor decât în teama de amendă. Ba, câteodată, să nu ne ascundem după deget, câteodată unele amenzi au fost date clar și în mod abuziv, cum ar fi că s-a depășit ora cu două minute. Nu așa se procedează”, a afirmat  Weber.

 

Raed Arafat a tras un semnal de alarmă după decizia CCR. Acesta a explicat că lipsa unor unelte care să descurajeze pe cei care nu vor să respecte regulile, în speță amenzile, devine o problemă majoră. „Este normal sa semnalez ca lipsa unor unelte care sa descurajeze pe cei care nu vor sa respecte regulile, in mijlocul unei batalii in care respectarea regulilor este o conditie fundamentala pentru a preveni o catastrofa de sanatate publica de mari proportii, devine o problema majora.

 

Recent, Michael J. Ryan a sugerat guvernelor să-și schimbe abordările față de oameni pentru a administra chestiunea virusului pe termen lung și că modelul suedez, adică combinația între încredere și controale strategice, ar tebui să fie unul cheie pentru alte state. Suedia a decis că poate gestiona epidemia de coronavirus fără interdicții.

 

Ministrul  Tătaru a insistat însă, la finele săptămânii trecute, că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) păstrează oficial aceleaşi recomandări pe care autorităţile sanitare din România le-au pus în practică și că în România situaţia „trebuie gestionată ca şi până acum”: „Aşa a încercat şi Anglia, dacă vă aduceţi aminte ce s-a întâmplat cu premierul şi atunci au revenit. Organizaţia Mondială a Sănătăţii păstrează oficial aceleaşi recomandări pe care le-am pus şi noi în practică. Acum o săptămână jumătate, directorul OMS spunea că greul abia de acum începe. Haideţi să gestionăm situaţia la fel de bine cum am gestionat-o până acum şi să ieşim la final toţi învingători. Atunci când am intrat în această luptă bănuiam, înainte de a şti, cu cine ne luptăm şi am mers pe un principiu în care să putem limita efectele şi să facem ca la nivelul populaţiei României să avem cât mai puţine decese, cât mai puţine cazuri, iar sistemul medical românesc să reziste la tot ce înseamnă impact în această pandemie. Încă nu am trecut hopul, prefer să evaluez în fiecare zi fiecare unitate medicală, fiecare focar care se naşte”.

 

Suedia a lăsat granițele deschise, școlile de asemenea. Totodată, barurile, restaurantele și cafenelele pot primi clienți atâta timp cât „mesele sunt la distanță potrivită pentru a evita aglomerațiile”, iar clienții rămân „așezați” în timpul petrecut acolo. Coaforurile, sălile de fitness, studiourile de yoga și chiar și unele cinematografe au continuat să opereze. Autoritățile le-au cerut cetățenilor să călătorească doar atunci când este necesar, dar nu există restricții impuse. Au fost însă și interdicții: la vizitele la centrele pentru bătrâni pe motivul că „persoanele în vârstă trebuie să fie protejate cel mai mult de răspândirea virusului”. Muzeele au fost închise, evenimente sportive și culturale au fost anulate, iar adunările publice cu mai mult de 50 de persoane nu se pot ține. La licee și universități, cursurile au fost suspendate, dar continuă online, de la distanță.

 

Epidemiologul Anders Tegnell nu este de acord această politică și neagă faptul că strategia de „cooperare voluntară și responsabilitate individuală” este menită să creeze „imunitate de turmă”, adică momentul în care majoritatea populației va fi imună la virus și va oferi protecție directă, „de turmă”, pentru cei care nu sunt imunizați. De fapt, oamenii de știință afirmă că este în continuare neclar dacă o persoană infectată și vindecată de COVID-19 va dezvolta imunitate sau dacă se poate infecta din nou, conform Europa Liberă.

 

Un studiu medical recent din Suedia arată că, probabil, o treime din populația de 10 milioane a Suediei va fi fost expusă la virus la începutul lui mai.

 

Întrebat de BBC dacă strategia Suediei o va ajuta să reziste mai bine la un posibil al doilea val epidemic, Tegnell a spus că „va încetini cu siguranță rata de reproducere și va încetini răspândirea”. Acesta a adăugat că nu va fi suficient însă pentru a ajunge la imunitate de turmă.

 

„Știm foarte puțin despre imunitatea la această boală, dar majoritatea experților din Suedia este de acord că o oarecare formă de imunitate va exista. Multe persoane testate până acum au produs anticorpi”, a explicat Tegnell. „Sperăm ca acest lucru să ne ușureze situația pe termen lung”.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed