Descoperire istorică făcută de americani. Prețul energiei ar putea scădea semnificativ

Oamenii de știință din Statele Unite ale Americii au făcut, de curând, o descoperire care poate schimba radical piața energetică din întreaga lume.

Concret, americanii au reușit să obțină energie net pozitivă dintr-o reacție de fuziune. Acest fapt ar putea genera în viitor energie ieftină și curată, replicând de facto procesele fizice care alimentează Soarele.

Publicațiile Washington Post și Financial Times au vorbit cu cercetători de la Laboratorul Național Lawrence Livermore din California, care au confirmat descoperirea.

Momentan, oamenii de știință nu au dorit să dea mai multe detalii înaintea anunțului de marți al Secretarului pentru Energie, Jennifer Granholm.

S-a atins o piatră de hotar în domeniul energiei

Se pare că oamenii de știință au atins o piatră de hotar în încercarea de a crea energie potențial nelimitată, cu zero emisii de carbon și fără riscul unor deșeuri radioactive, prin fuziunea nucleară.

Concret, procesul constă în captarea energiei dezvoltatăâe din fuziunea atomică (proces invers fisiunii, pe care se bazează actualele centrale nucleare), dar, deși replicată și până acum în laborator, reacția nu a reușit să producă mai multă energie decât consumă.

„Este Sfântul Graal al energiei fără carbon, pe care oamenii de știință îl urmăresc încă din anii 50, dar va mai dura cel puțin un deceniu, poate chiar decenii până la utilizarea comercială a procesului”, arată The Washington Post.

Deși descoperirea este una istorică, există încă provocări științifice și inginerești majore, pentru că experimentul a necesitat unul dintre cele mai puternice lasere din lume.

Important de precizat este faptul că inginerii nu au dezvoltat încă mașini capabile să transforme acea reacție în energie electrică care să poată fi introdusă în rețeaua electrică.

Construirea de dispozitive care sunt suficient de mari pentru a crea putere de fuziune la scară, spun oamenii de știință, ar necesita materiale care sunt extraordinar de dificil de produs.

Reacția creează neutroni care pun un stres enorm asupra echipamentelor, iar acestea pot fi distruse în acest proces.

Încă nu este clar dacă tehnologia ar putea fi perfecționată la timp pentru a aduce un impact pozitiv asupra schimbărilor climatice, mai scrie sursa citată.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri