AcasăExterneDetaliile operațiunii care a dus la uciderea liderului Al-Qaida! Cum arată casa...

Detaliile operațiunii care a dus la uciderea liderului Al-Qaida! Cum arată casa în care se ascundea cel mai căutat terorist din lume

Liderul Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, a fost ucis într-un atac american cu drona după ce a reușit să se ascundă ani de zile. Cea mai mare lovitură pentru gruparea teroristă, de la uciderea fondatorului său, Osama bin Laden, în 2011, a fost una minuțios planificată, scrie Reuters.

Operațiunea de localizare și ucidere a celui mai căutat terorist din lume a fost “rezultatul muncii susținute” a serviciilor de informații americane, conform unui un înalt oficial al administrației Biden, citat de Reuters.

Până la anunțul Statelor Unite, existau zvonuri că discipolul lui Osama bin Laden s-ar fi aflat în Pakistan sau în Afganistan.

Vorbind sub protecția anonimatului, oficialul american a oferit mai multe detalii despre operațiunea specială a Statelor Unite:

  • Guvernul SUA știa de câțiva ani despre existența unei rețele care l-ar fi sprijinit Zawahiri, iar în ultimul an, după retragerea Statelor Unite din Afganistan, oficialii americani căutau indicii privind prezența Al-Qaida în țară.
  • În acest an, oficialii americani au reușit să afle că familia lui Ayman al-Zawahiri – soția, fiica și copiii acesteia- se mutaseră într-o casă conspirativă din Kabul. Ulterior, l-au identificat pe Zawahiri în același loc.
  • În lunile care au urmat, serviciile de informații au început să fie tot mai sigure că l-au identificat corect pe Zawahiri la casa din Kabul și, la începutul lunii aprilie, au început să îi informeze pe oficialii de rang înalt de l Casa Albă. Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, este cel care l-a anunțat pe Joe Biden despre localizarea liderului Al-Qaida.

Ucis pe balconul casei

Odată ce Zawahiri a ajuns în casa conspirativă din Kabul, americanii l-au identificat pe balconul locuinței, unde l-au și ucis, de altfel, în urma mai multor lovituri lansate cu drona.

Înainte, a fost investigată inclusiv construcția și natura casei, pentru a exista garanții că Statele Unite pot finaliza o operațiune de ucidere a lui Zawahiri, cu riscuri minime pentru civili și familia acestuia.

În ultimele săptămâni, președintele Joe Biden a convocat întâlniri cu consilieri cheie și membri ai cabinetului său pentru a analiza informațiile și a evalua cel mai bun plan. În 1 iulie, Biden a fost informat despre operațiunea propusă, fiind implicat inclusiv directorul CIA, William Burns.

Biden „a pus întrebări detaliate despre ceea ce știam și despre cum aflasem informațiile” și a analizat îndeaproape o machetă a casei consipirative, pe care i-au dus-o cei din serviciile de informații. El a întrebat despre sistemul de iluminat, despre starea vremii, despre materialele de construcție din care este făcută casa și despre alți factori care ar fi putut afecta succesul operațiunii, a spus oficialul citat de Reuters.

De asemenea, un cerc restrâns de avocați au examinat rapoartele de informații și a confirmat că Zawahiri este “o țintă legală”, fiind liderul Al-Qaida.

În 25 iulie, președintele american i-a convocat pe membrii cheie ai cabinetului și pe consilierii săi pentru a primi o informare finală și pentru a discuta despre implicațiile uciderii lui Zawahiri în relația SUA cu talibanii, a mai spus oficialul. După ce a cerut opiniile celor din sală, Biden a autorizat „un atac aerian precis”, cu condiția să fie minimizat riscul unor victime civile. În cele din urmă, lovitura cu drona a avut loc în 30 iulie, la ora 21:48.

El a fost ucis într-un atac cu dronă, cu proiectilul secret R9X, arma supranumită ”bomba ninja”, care își ucide ținta mai degrabă cu lame de oțel decât cu explozibili, conform jurnaliștilor de la siteul de investigații Bellingcat.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.