Diferența între „și-așa mureau” și decese de COVID-19. Pandemia ne-a tăiat trei luni din viață

Specialiștii britanici au analizat raportările deceselor în spitale pentru a determina procentul în care cauza a fost cu certitudine COVID-19 sau alte „comorbidități”, numai astfel putându-se stabili un profil corect al SARSCoV2, potrivit BBC.

 

În principiu, spitalele raportează decesul oricărui pacient care are noul coronavirus, fără să specifice în ce măsură acesta a contribuit la cauza morții.

 

Este cauza principală de deces sau un factor contributiv sau pur și simplu un element prezent atunci când moartea este cauzată de altceva?

 

De exemplu, un tânăr de 18 ani din Coventry a testat pozitiv pentru coronavirus cu o zi înainte de a muri și a fost raportat ca fiind cea mai tânără victimă la acea vreme. Însă spitalul a precizat ulterior că moartea a fost cauzată de o boală neconectată cu virusul.

 

Există și cazuri concrete, inclusiv din domeniul sănătății, în care oamenii au murit de COVID-19, fără să aibă comorbidități.

 

Oficiul pentru Statistică Națională (ONS) din Marea Britanie a încercat să clasifice cazurile în funcție de cauza principală a morții. Au fost analizate în jur de 4.000 de decese în Anglia și Țara Galilor din luna martie.

 

Prima concluzie a fost că virusul a fost cauza majorității deceselor, nu alți factori.

 

În al doilea rând, 9 pacienți din 10 au prezentat boli preexistente, cum ar fi boli de inimă și probleme respiratorii care îi supuneau unui risc crescut de deces.

 

Până la 3 aprilie, au existat 16.000 de decese – cu 6.000 mai multe pentru această perioadă a anului, când numărul de decese începe să scadă odată cu trecerea iernii. Mai multe decât vârful anterior observat în timpul focarului de gripă severă din 2015.

 

Nu tot acest „surplus” de decese au fost cauzate de COVID-19, dar un număr semnificativ, da.

 

ONS a indentificat pentru început 2.500 care nu au fost puse pe seama infecției cu coronavirus și le-au analizat pe celelalte.

 

„Mulți oameni care au murit de COVID ar fi murit oricum într-o perioadă scurtă”, a declarat Prof. Sir David Spiegelhalter, de la Universitatea din Cambridge.

 

Însă câți anume, este imposibil de spus în această etapă, a subliniat Spiegelhalter.

 

Articolul integral pe NEWSWEEK

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri