Din ce a trăit Nicu Covaci după ce a părăsit România: ”Am reparat motociclete la o reprezentanță Suzuki”

Nicu Covaci omul cu cea mai frumoasă poveste din muzica rock românească, a împlinit anul acesta 75 de ani și 60 în trupa ce a moștenit-o, Phoenix. Formația noastră unică de a cărei continuitate muzicianul a fost și este responsabil.

Cei care îl descoperă pe Nicu află cu suprindere că este un artist polivalent care, când lasă chitara jos, aruncă puțină culoare pe șevalet, spații neconvenționale- pereți ori spații gigant dar și mecanic bun, priceput la motociclete. Însă arta plastică i-a făcut viața ușoară din momentul în carea hotărât să se mute în Occident.

Viața neștiută a artistului în Germania: ”Am reparat motociclete și 8 ani am fost profesor de pictură”

”La începutul anilor ‘80, când am rămas singur (cei pe care i-a scos din țară ascunși în boxe au plecat spre alte proiecte muzicale-n.r.)  am cunoscut un neamț care se ocupa de reprezentanța Suzuki în Osnabruck și care mi-a dat un loc de muncă într-un atelier de reparat motociclete. Eram atât de dezamăgit, încât nu voiam să mă întorc la muzică! Mai târziu am reînceput să pictez… Mi-am amintit că am o meserie, totuși, și că nu degeaba am fost la facultate”, povestește artistul care a absolvit Arte Plastice la Timișoara dar care a cunoscut consacrarea în afara României.

Din ce a trăit Nicu Covaci după ce a părăsit România: ”Am reparat motociclete la o reprezentanță Suzuki”
Din ce a trăit Nicu Covaci după ce a părăsit România: ”Am reparat motociclete la o reprezentanță Suzuki”

Covaci a realizat singur cea mai mare pictură pe pânză din Germania de Vest, cât peretele unui bloc

 La Osnabruck, unde a locuit până la sfârșitul anilor ’80 au rămas expuse în exterior și interior multe lucrări ale sale, cea mai mare fiind de ”cartea recordurilor” (45x 6 metri), intitulată ”Gladiator 2000” și care s-a aflat expusă pe peretele sălii sporturilor din oraș.

 ”La ora aceea, era cea mai mare lucrare pe pânză din Germania de Vest. Mi-a luat două luni și am pictat pânza pe o macara pe care tot eu o dirijam”, povestește artistul care a fost profesor timp de 8 ani la Școala de Arte din Osnabruck. ”Am predat pictură, am făcut tabere de creație la Marea Nordului, am avut multe expoziții și proiecte în diferite stiluri”, adaugă Nicu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed