Nicu Covaci omul cu cea mai frumoasă poveste din muzica rock românească, a împlinit anul acesta 75 de ani și 60 în trupa ce a moștenit-o, Phoenix. Formația noastră unică de a cărei continuitate muzicianul a fost și este responsabil.
Cei care îl descoperă pe Nicu află cu suprindere că este un artist polivalent care, când lasă chitara jos, aruncă puțină culoare pe șevalet, spații neconvenționale- pereți ori spații gigant dar și mecanic bun, priceput la motociclete. Însă arta plastică i-a făcut viața ușoară din momentul în carea hotărât să se mute în Occident.
Viața neștiută a artistului în Germania: ”Am reparat motociclete și 8 ani am fost profesor de pictură”
”La începutul anilor ‘80, când am rămas singur (cei pe care i-a scos din țară ascunși în boxe au plecat spre alte proiecte muzicale-n.r.) am cunoscut un neamț care se ocupa de reprezentanța Suzuki în Osnabruck și care mi-a dat un loc de muncă într-un atelier de reparat motociclete. Eram atât de dezamăgit, încât nu voiam să mă întorc la muzică! Mai târziu am reînceput să pictez… Mi-am amintit că am o meserie, totuși, și că nu degeaba am fost la facultate”, povestește artistul care a absolvit Arte Plastice la Timișoara dar care a cunoscut consacrarea în afara României.

Covaci a realizat singur cea mai mare pictură pe pânză din Germania de Vest, cât peretele unui bloc
La Osnabruck, unde a locuit până la sfârșitul anilor ’80 au rămas expuse în exterior și interior multe lucrări ale sale, cea mai mare fiind de ”cartea recordurilor” (45x 6 metri), intitulată ”Gladiator 2000” și care s-a aflat expusă pe peretele sălii sporturilor din oraș.
”La ora aceea, era cea mai mare lucrare pe pânză din Germania de Vest. Mi-a luat două luni și am pictat pânza pe o macara pe care tot eu o dirijam”, povestește artistul care a fost profesor timp de 8 ani la Școala de Arte din Osnabruck. ”Am predat pictură, am făcut tabere de creație la Marea Nordului, am avut multe expoziții și proiecte în diferite stiluri”, adaugă Nicu.
