DISPARE efectul tragediei de la COLECTIV

Inspectoratele pentru situații de urgență din România au emis anul trecut 3.122 de autorizații de securitate la incendiu, un volum cu aproape 9% sub cel din 2017 și cu peste 25% mai mic comparativ cu vârful ultimului deceniu atins în 2016, anul de după incendiul din clubul Colectiv. Evoluția negativă vine în contextul în care în evidențele inspectoratelor apar peste 5.000 de clădiri care funcționează fără documentul de la pompieri.

 

Cei 282 de inspectori cu activități pe linia de control preventiv au realizat anul trecut circa 40.000 de controale, similar cu anul anterior, marcând al doilea cel mai prost rezultat din ultimii zece ani, potrivit datelor comunicate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) la solicitarea Profit.ro. În urma acestor acțiuni, inspectorii au depistat circa 147.000 de deficiențe, iar 22.000 dintre acestea au fost înlăturate operativ. Deși numărul amenzilor aplicate de inspectori în 2018 a fost similar cu cel din anul anterior, valoarea acestora aproape s-a dublat, până la 41,4 milioane de lei.

 

Important de subliniat este faptul că din cele 3.122 de autorizații de securitate la incendiu emise anul trecut, 433 au vizat construcțiile și spațiile cu destinația de învățământ și 46 construcții de îngrijire a sănătății. Trebuie precizat că majoritatea școlilor și spitalelor de stat din România funcționează fără autorizație. Anul trecut, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a înregistrat aproape 28.500 de cereri pentru emiterea de avize și autorizații de securitate la incendiu. Doar una din trei cereri de autorizare a primit acceptul pompierilor. O privire la nivelul Inspectoratului București-Ilfov, cel mai solicitat din țară, arată o situație similară. Aici, mai puțin de jumătate din cererile înregistrate se soluționează cu un aviz sau autorizație.

 

Articolul integral pe PROFIT.RO

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed