DNA a ajuns la plajă! Apele Române: Proiectul riscă să fie stopat.

0

DNA Constanța a deschis un dosar penal in rem pentru a verifica modul în care Ministerul Culturii a aprobat descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor, în etapa a doua a proiectului, de peste 750 milioane de euro. Informația a fost confirmată oficial de Ministerul Culturii pentru G4Media.ro. Intervenția procurorilor Anticorupție ar fi avut loc după ce mai multe monede antice ar fi fost găsite în nisipul proaspăt excavat din largul mării.

 

 

TĂIEREA BANILOR este o prioritate. Rareș Bogdan se REVOLTĂ

 

 

Administrația Națională Apele Române a confirmat că accesul navei care excava nisipul din largul mării a fost restricționat pe o perioadă necunoscută de către Autoritatea Navală Română. ANAR a spus că, în prezent, lucrările de înnisipare sunt îngreunate și există riscul ca proiectul să fie stopat.

  • ”În acest moment, lucrările de înnisipare din zona Mamaia sunt îngreunate. Există riscul ca, într-un interval de timp scurt, cel mai mare proiect de infrastuctură, ”Reducerea Eroziunii Costiere”, derulat de România pe litoralul românesc, să fie stopat. În aceste condiții, există riscul ca termenul de finalizare a lucrărilor de înnisipare pentru stațiunea Mamaia să fie amânat. Din data de 16 februarie, accesul navei în perimetrul în care se desfășurau lucrările de extragere a nisipului în zona Mamaia a fost interzis de către Direcția Hidrografică Maritimă Constanța și Autoritatea Navală Romănă. Interdicția a fost transmisă prin sistemul radio-naval de către Căpitania Zonală Constanța, Zona restricționată se suprapune peste perimetrele de exploatare derulate în cadrul proiectului Reducerea Eroziunii Costiere faza II (2014-2020) – Lot 2 – Mamaia​”, a declarat ANAR pentru G4Media.

Intervenția procurorilor Anticorupție ar fi avut loc după ce mai multe monede antice ar fi fost găsite în nisipul proaspăt excavat din largul mării.

 

 

S-a aflat când se termină pandemia. Câți ani vom mai purta masca de protecție

 

 

 

Recent, procurorii DNA au trimis Autorității Navale Române o solicitare prin care au cerut interzicerea accesului oricăror nave și exploatarea fundului mării în perimetrul care urmează să fie cercetat de scafandri. Zona vizată de procurori se află la aproximativ 6 kilometri în larg, în dreptul plajelor ”Modern” și ”3 Papuci”.

Din perimetrul respectiv, de aproximativ 5,4 km pătrați conform datelor Google Maps, nava companiei olandeze Boskalis extrage nisip pentru înnisipare a 7 kilometri de plajă din nordul stațiunii Mamaia.

ANAR a declarat că riscă să suporte cheltuieli suplimentare, de câteva sute de mii de euro pe zi dacă interdicția va fi în vigoare mai mult timp:

  • ”Există riscul ca beneficiarul proiectului, ANAR prin ABADL să suporte costuri suplimentare. Acestea pot fi revendicate de antreprenor, cu o valoare estimată de sute de mii de euro/zi. De asemenea, pot exista sancțiuni financiare pe care România le-ar putea primi din partea UE”, au declarat reprezentanții ANAR pentru G4Media.

Sursele consultate de G4Media au declarat că sumele suplimentare care ar putea fi imputate ANAR se ridică la 200.000 de euro/zi.

Reprezentanții Ministerului Culturii au confirmat pentru G4Media că DNA Constanța efectuează cercetări referitoare la descărcarea arheologică în proiectul de reducere a eroziunii costiere în Marea Neagră.

 

Articolul integral pe G4MEDIA