Cum a eşuat sistemul rent to buy de pe piaţa imobiliară

În octombrie 2008, primii care au ieşit pe piaţă cu acest sistem de achiziţie a locuinţelor au fost cei de la Impact. În 2009, compania a vândut 40 de apartamente prin acest sistem, iar în primul trimestru al acestui an au fost contractate doar nouă unităţi prin callbuy şi chirie simplă, cu peste 60% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Recent, Impact a înlocuit acest program cu unul nou, intitulat TEN pentru cei care nu pot accesa un credit prin Prima Casă. Acesta presupune plata unui avand de 10% din valoarea locuinţei, iar restul sumei se plăteşe în 72 de tranşe, iar ratele sunt calculate în funcţie de venitul beneficiarului. Deşi nu a atras la fel de mulţi clienţi precum sistemul callbuy, Carmen Săndulescu, directorul financiar al companiei spune că au fost semnate deja trei astfel de contracte.

Sistemul call-buy presupunea plata unei garanţii minime de 20.000 de lei, clientul având la dispoziţie o perioadă de patru ani pentru a contracta un credit. În această perioadă, beneficiarul plăteşte o chirie lunară, care va fi scăzută ulterior din preţul de achiziţie, iar garanţia era considerată ca avans.

Numai şase-s norocoase. Din 800

Fondul norvegian de investiţii, Romania Invest, care a cumpărat peste 800 de apartamente noi în diverse ansambluri rezidenţiale din Capitală şi alte oraşe ale ţării, au lansat această modalitate de plată în octombrie 2009, însă numărul apartamentelor vândute prin acest sistem este relativ mic. Sistemul celor de la Be Igloo se aseamănă însă mai mult cu un credit la bancă, cu o dobândă de 5%.

„Pană acum, doar şase apartamente au fost achizitionate prin programul rent to buy. Aceasta este o soluţie foarte convenabilă pentru o anumită categorie de cumpărători şi relativ inaccesibilă pentru majoritatea populaţiei, respectiv pentru cei care au un venit constant şi nu sunt siguri că vor avea bani să plătească rata finală.

În acelaşi timp, garantăm faptul că orice client care nu poate obţine un credit de la bancă în următorii cinci ani sau care are un motiv plauzibil pentru care nu poate plăti diferenţa atunci când perioada de cinic ani expiră, îşi va primi banii inapoi. Cu toate acestea, clienţii încă ezită şi apelează la modalităţile clasice de creditare sau, surprinzător, plătesc cash, în câteva rate”, a declarat pentru Money.ro, Nimrod Zvik, directorul de marketing al Be Igloo.

Unul dintre clienţii Be Igloo a achiziţionat un apartament al cărui preţ a fost de 100.000 de euro plus TVA şi pentru care a plătit un avans de 10% plus TVA. Rata lunară a fost calculată la 380 de euro plus TVA, iar restul de plată după cei cinci ani este de 89.000 de euro plus TVA. Astfel, reiese că beneficiarul va avea de plătit cu 21.800 de euro în plus pentru apartament.

Rent to buy fără avans

În ianuarie 2009, şi compania South Pacific Construcţii a implementat acelaşi sistem, puţin diferit de ce practică ceilalţi dezvoltatori. Astfel, nu este neapărată nevoia plăţii unui avans, însă cei care au ceva bani puşi deoparte, îi pot folosi ca avans, ceea ce se va face ca lunar, chiria să fie mai mică, iar perioada de graţie este de doar doi ani.

Într-un an şi jumătate, compania a reuşit să încheie 20 de contracte rent to buy, cele mai multe fiind încheiate însă anul acesta. Pentru un apartament în proiectul Sydney, fără avans, chiria porneşte de la 1.660 de euro, iar pentru o locuinţă în Adelaide, chiria este de 547 de euro.

„Să mai vedem, să ne mai gândim”

Deşi compania Best Residence Groupe a lansat sistemul rent to buy pentru proiectul The Nightingdale Residence în ultimele luni ale lui 2008, din cele 16 apartamente, doar două unităţi au fost vândute prin acest sistem, la puţin timp de la lansare. Deşi au mai fost câteva persoane care au trecut pe la sediul firmei şi s-au interesat de condiţii, nici a mai fost finalizată nici o tranzacţie.

„Au fost două astfel de cazuri, pentru un apartament cu două camere şi pentru unul cu trei. Cei care doresc achiziţia unei locuinţe prin acest sistem, trebuie să plătească un avans de 25% din valoarea locuinţei, iar pe urmă se stabileşte un calendar de plată împreună cu beneficiarul, în funcţie de posibilităţile lui finaniare. Au mai fost câteva persoane care au venit şi s-au interesat, dar au spus că se mai gândesc”, a declarat pentru Money.ro, Adrian Militaru, partener în cadrul companiei.

În cadrul proiectului mai sunt disponibile spre vânzare patru unităţi: o garsonieră la preţul de 93.000 de euro, un apartament cu trei camere la 215.000 de euro, unul cu două camere care are un preţ de 206.000 euro şi un duplex cu patru camere la preţul de 376.000 de euro. Clienţii însă nu se înghesuie la cumpărături: anul acesta, dezvoltatorul nu a vândut nici un apartament.

Clieţii sunt reticenţi la orice fel de credite

Cu un an-doi întârziere faţă de concurenţă, dezvoltatorul Adama a lansat la mijlocul lunii iulie sistemul rent to buy, însă puţinii cumpărători sunt din ce în ce mai reticenţi. „Sistemul a fost perceput mai slab decat Prima Casă, plus că s-a suprapus cu această perioadă de instabilitate ce i-a facut să fie mai reticenţi la credite bancare indiferent de felul lor”, a declarat pentru Money.ro, Alina Necula, directorul de marketing al companiei.

Sistemul de rate la Adama presupune plata unui avans cuprins între 10% si 25% din valoarea apartamentului care se poate achita pe parcursul perioadei până la finalizarea construcţiei. Din acel moment cumparatorul va plăti timp de 18 – 24 luni rate lunare, totalizând aproximativ 5% din preţul apartamentului, iar la sfârşitul acestei perioade, se achita suma rămasă de plată din valoarea apartamentului.

Un exemplu comparativ pe care îl oferă compania este: rata la un apartament prin programul Prima Casă, la o dobândă de aproximativ 5%, este în jurul a 300 de euro pe lună, pentru o perioadă de 30 de ani. Prin programul rent & buy, rata porneste de la 180 euro/luna + TVA şi poate ajunge până la 500 euro/luna + TVA, în funcţie de proprietatea achizitionată, apartament sau vilă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed