Eurohold, compania mamă a Euroins, a mandatat J.P. Morgan AG ca principal coordonator al procesului de finanţare şi preluare a activelor grupului CEZ din Bulgaria

0

”Eurohold, cel mai mare holding din Bulgaria şi unul dintre cele mai mari şi puternice grupuri financiare şi de asigurări din Europa, autorizează J.P.Morgan AG să devină lider şi coordonator exclusiv al procesului de finanţare a plăţii privind acordul de preluare a activelor grupului CEZ din Bulgaria”, a informat grupul.

În luna martie, Eurohold – grupul care deţine şi Euroins România – a anunţat un plan pentru creşterea capitalului propriu prin emiterea unor noi acţiuni pe Bursa de Valori Bulgară (BSE). Astfel, grupul intenţionează să majoreze capitalul propriu cu aproximativ 100 de milioane de euro. Eurohold va oferi spre subscripţie mai mult de 79 de milioane de acţiuni noi cu valoare nominală de 1 leva (aproximativ 2,5 lei) şi 2,5 leva (aproximativ 6,2 lei).

“Acesta este un pas suplimentar pentru finalizarea achiziţiei filialelor şi activelor grupului CEZ din Bulgaria  până la sfârşitul primei jumătăţi a anului”, a declarat Vasil Stefanov, director de Achiziţii al Eurohold.

La începutul acestui an, Eurohold a primit ultimele aprobări pentru preluarea a şapte filiale ale grupului CEZ din Bulgaria, inclusiv 67% din cea mai mare companie electrică – CEZ Distribution Bulgaria şi cel mai mare furnizor de energie electrică – CEZ Electro Bulgaria, respectiv 100% din acţiunile celui mai mare comerciant autorizat de energie electrică din Bulgaria- CEZ Trade Bulgaria.

CEZ este cel mai mare furnizor şi distribuitor de energie electrică din Bulgaria, deservind aproape 3 milioane de clienţi. În 2019, CEZ Bulgaria a înregistrat venituri şi active totale de 700 milioane euro (1,4 miliarde leva). Compania are peste 3000 de angajaţi în Bulgaria.

Eurohold Bulgaria este grup de business independent, lider în Europa Centrală şi de Est, în Europa de Sud-est şi Comunitatea Statelor Independente şi cel mai mare grup din Bulgaria, la nivel de venituri. Activează în sectoarele asigurări, leasing, vânzări de maşini, gestionarea activelor şi servicii de investiţii. Este listat la Bursa de Valori Bulgară şi la Bursa de Valori din Varşovia. Eurohold deţine şi Grupul Euroins Asigurări (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri independente în sectorul asigurărilor din CEE/SEE/CSI, active în 11 ţări şi deţine subsidiare în Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Ucraina, Georgia, Rusia şi Belarus. EIG activează, de asemenea, în Grecia şi Polonia, având o nişă de operaţiuni de asigurări în Spania şi Italia. În prezent, grupul de asigurări are peste patru milioane de clienţi şi 3.000 de angajaţi.

J.P.Morgan AG este o societate pe acţiuni înregistrată la instanţa locală din Frankfurt am Main, Germania.