x


  • EUR
    4.8704
    USD
    3.9791
string(7) "politic"

Gabriela Firea: Românii trebuie să fie pe primul loc!

Anul 2020 este un an al solidarităţii în sănătate, dar în acelaşi timp cuvintele care definesc anul 2020 sunt: coronavirus, autoizolare, distanţare socială.

Autor: Catalina Mares | Sursa: Money.ro | Publicat: 20.11.2020, 15:56

Gabriela Firea, Primar General al Capitalei 2016 – 2020 și prim vicepreședinte PSD, candidat pe listele PSD la Senat pentru București, susține că sănătatea este bunul cel mai de preț, iar românii trebuie să fie pe primul loc.

”În Senat, voi fi vocea oamenilor! Așa cum, în primărie, am fost sprijinul oamenilor! Cu susținerea bucureştenilor, voi continua în Parlament toate proiectele benefice pentru cetățeni în domenii precum cel al sănătății, educației, protecției mediului, transport și infrastructură. Prioritatea noastră rămâne în continuare ”Combaterea Pandemiei COVID” prin toate pârghiile avute la dispoziție. Partidul Social Democrat are în acest moment cei mai mari specialiști în sănătate, Parlamentul României are nevoie de experţi pentru a elabora întreaga legislație pentru lupta cu pandemia. Personal am sustinut testarea in masā a populatiiei, iar alaturi de colegii mei vom depune toate eforturile  sa punem in aplicare programul efectiv de testare in masa a populaţiei, menit să stabilească gradul de imunizare în ceea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus”, susține Gabriela Firea.

Primăria Capitalei şi ASSMB, împreună cu primăriile de sector şi cu sprijinul ştiinţific al Institutului de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” au lansat programul „SUNT IMUN LA COVID?”, un program complementar proiectului „TESTĂM PENTRU BUCUREŞTI”.

La nivel naţional, Gabriela Firea spune că prin programul de guvernare al PSD se va asigura accesul neîngrădit la testare acolo unde și când este nevoie. ”Ne-am propus recâștigarea încrederii și parteneriat cu populația printr-o informare corectă, completă și rapidă. Protejarea prioritară și susținerea personalului medical și creșterea capacității de răspuns a sistemului public de sănătate sunt de asemenea prioritățile guvernării social democrate. Programul PSD pentru alegerile parlamentare pentru perioada 2020 -2024  prevede crearea unei reţele naţionale de centre medicale comunitare. Ce ne propunem prin înființarea acestor centre? În comunele din România cu o populaţie mai mare de 5.000 de locuitori şi probabil câteva din cele care au între 4 şi 5.000 de locuitori putem să înfiinţăm o astfel de reţea naţională de centre comunitare. Am estimat un necesar, într-o primă fază, în primul ciclu electoral, până în anul 2024, de 800 de astfel de centre. Sunt de părere, atât eu cât și colegii mei, sociali democrați și viitori parlamentari că acest prim pas va reprezenta cheia reconstrucţiei întregului sistem de sănătate. Medicii de familie trebuie să fie determinaţi să lucreze în aceste centre, astfel încât ei să nu mai fie utilizaţi ca masă de manevră dându-li-se uneori sarcini imposibile de îndeplinit. Acest lucru s-a putut observat pe tot parcursul acestui an. Actuala guvernare este depășită de situație, nu are planuri clar stabilite, merge pe foarte multă improvizație” a declarat Gabriela Firea.

Proiectele sociale propuse de Gabriela Firea în calitate de Primar General s-au bucurat de un real succes în rândul anumitor categorii sociale de oameni. Gabriela Firea: ”Un alt capitol prioritar ce se găsește în Programul de guvernare al PSD este cel referitor la îngrijirea persoanelor vârstnice şi îngrijirea la domiciliu. Ne confruntăm cu astfel de probleme inclusiv în această perioadă de pandemie. Avem atât în orașe, dar și în mediul rural foarte mulţi oameni singuri. În mediul rural există 1,7 milioane de persoane cu vârsta de peste 70 de ani care sunt singure, nu au pe nimeni. Cine îi ajută pe aceşti oameni în această perioadă de pandemie, și nu numai? Cine îi ajută să îşi cumpere medicamentele, să le facă mici intervenţii medicale de care au nevoie? Dezvoltarea acestui sistem de îngrijire la domiciliu este esenţială pentru aceste persoane.

Partidul Social Democrat are un mesaj clar: Trebuie să fim parte a comunităţii, să avem conştiinţa apartenenţei la comunitate, iar menţinerea sănătăţii comunităţii înseamnă menţinerea sănătăţii fiecăruia dintre membrii acelei comunităţi. Altfel, vom eșua cu toții.

Suntem alături de persoanele vârstnice, dar și alături de copii. Dezvoltarea rețelei de medicină școlară este foarte importantă. Școala trebuie să fie deschisă, siguranța copiilor noștri trebuie garantată de statul român, nu pusă în pericol.

Acces neîngrădit la medicamentele esențiale, compensarea lor și a vaccinurilor ori a tratamentelor  pentru pacienții din  programele naționale, prin reevaluarea politicii medicamentului și încurajarea producției autohtone de produse farmaceutice se regăsește, de asemenea în programul național al PSD pentru alegerile parlamentare pentru perioada 2020 – 2024.

Alături de colegii mei, mă voi bate din postura de parlamentar pentru ca primul spital inteligent din România, ”Spitalul Metropolitan” să devină realitate. Avem nevoie de spitale publice la standarde europene, pentru garantarea siguranței pacienților!”, a declarat Gabriela Firea.

 

Material susținut de PSD București