Gheorghe Zamfir și ministrul culturii îi iau partea lui Nicu Covaci. După 60 de ani de Phoenix, muzicianul a fost picat la proba examenului profesional: ”E ceva profund greșit cu acest UCMR!” 

Gheorghe Zamfir și Ministrul Culturii îi iau partea lui Nicu Covaci!

Lucian Romașcanu se alătură personalităților culturii și muzicii românești care și-au arătat mirarea și dezaprobarea față de decizia UCMR (Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România) care l-au umilit pe artistul a generații de români, Nicu Covaci. Cel ce duce mai departe istoria Phoenix, cel mai popular grup din istoria muzicii noastre, muzicianul care a lansat câteva dintre cele mai ascultate cântece românești dintotdeauna, a fost supus unui examen conform unui regulament intern. Test pe care, în opinia comisiilor UCMR artistul l-a picat.

Ministrul culturii îi ia apărarea lui Nicu Covaci. După 60 de ani de Phoenix, a fost picat la proba de examen profesional al UCMR

”Am aflat și eu, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat „examenul” pentru a fi membru al UCMR. Examenul de câteva zeci de minute și-a propus a înlocui 60 de ani de examene trecute cu imens succes în fața publicului. Cred că undeva, ceva e profund greșit cu acest UCMR… Nu am competența să judec principiile statutare ale Uniunii, sunt convins că membrii săi sunt eminenți reprezentanți ai breslei. Dar pare că normele în baza cărora funcționează au rămas undeva, în urmă.  O asemenea organizație ar trebui să fie ea cea care invită marile nume să i se alăture, nu să supună umilinței unui examen oameni care și-au asigurat, deja, locul în istoria breslei respective” . Nicu Covaci picat la examen, Nicu Alifantis refuzând politicos sa „facă cerere” ca să intre în UCMR (tot cu examen…) spunând ironic-amar că nu îndeplinește condițiile cerute, Gheorghe Zamfir primit prin 2000 după nenumărate demersuri etc. etc. E clar că e ceva putred… ”, a spus Lucian Romașcanu după ce chiar Gheorghe Zamfir, unul dintre muzicienii români cunoscuți la scară globală, și-a expus offul personal.

Gheorghe Zamfir, cel mai cunoscut artist român pe mapamond: ”Uniunea Compozitorilor din Franța mă primea cu brațele deschise în anii 70 iar UCMR nu a dorit acest lucru până în anul 2005. Mă considerau compozitor de sârbe și hore

”Îți sunt alături și că povestea ta a fost trăită și de mine. Uniunea Compozitorilor din Franța mă primea cu brațele deschise în anii 70 iar UCMR nu a dorit acest lucru până în anul 2005, pentru că cei de la conducerea uniunii mă considerau compozitor de sârbe și hore. Ce certificare îți mai trebuie ție, Nicu Covaci, legendă românească în ale muzicii, de la o astfel de organizație? Tu știi bine că umilirea valorilor naționale a fost și încă este un sport național” a scris Gheorghe Zamfir.

În urmă cu câteva zile, Nicu Covaci, cel ce a compus mari sucese precum  „Cei ce ne-au dat nume” ori „Mugur de fluier” a fost anunțat printr-o scrisoare că biroul UCMR a analizat lucrarea susținută în cadrul probei de examen profesional și a întrunit cu puțin sub media de promovare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed