Harta salariilor din România după primul val de COVID-19. Top 5 județe din care să fugi cât mai repede

Primul impact al crizei generate de pandemia de coronavirus a fost resimțit în buzunarul angajaților din aproape toate județele țării, dar unele zone au fost lovite mai puternic decât altele. S-au produs schimbări surprinzătoare în clasamentul salariilor pe județe, față de sfârșitul anului trecut.

Salariile nete au scăzut cel mai dramatic în prima lună de criză COVID-19 în județele Arad (pierdere de 10,9% într-o singură lună), Satu-Mare (scădere de 10,4%), Bistrița-Năsăud (minus de 8,7%), Cluj (8%) și Maramureș (6,4%), potrivit unei analize Money.ro.

Alte județe care au raportat o pierdere serioasă la capitolul salariu mediu net în luna aprilie 2020 au fost Suceava (6,2%), Alba (6,2%), Bacău (5,3%), Caraș-Severin (5,2%) sau Brașov (4,8%).

Salariul mediu net a scăzut abrupt în 32 de județe, plus București și a crescut în doar 9, dintre care cel mai important avans s-a înregistrat în județul Gorj (creștere de 4,7%), conform rapoartelor lunare județene pe aprilie 2020.

Schimbări în topul salariilor pe județe

Au avut loc mai multe permutări în topul celor mai mari salarii din țară: Sibiul a devansat județul Ilfov, s-a produs o cădere spectaculoasă din top 10 pentru Dolj (a coborât de pe locul 8 pe locul 13), dar și urcări neașteptate pentru Constanța (de pe 10 pe 7) și Mureș (de pe 12 pe 9).

Top 10 județe după salariul mediu net

Județul Suceava a coborât pe ultimul loc în topul salariilor nete plătite în România, cu 2.326 lei, fiind urmat de Maramureș (2.342 lei net) și Bistrița-Năsăud (2.385 lei).

O cădere dramatică spre coada clasamentului au raportat în luna aprilie județele Satu-Mare și Buzău (au ajuns pe locurile 5, respectiv 6 de la coadă), în condițiile în care Satu-Mare se afla la mijlocul clasamentului în martie (locul 24), iar Buzău nu figura în ultimele 10 poziții.

De ce au scăzut brusc salariile în aprilie

În luna aprilie 2020, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut faţă de luna precedentă ca urmare a încetării activităţii sau a intrării în şomaj tehnic a multor agenţi economici, a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (în funcţie de contracte/proiecte), a remunerării parţiale a salariaţilor din unele activităţi economice.

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate disponibilizările de personal cu câştiguri salariale mai mari faţă de medie, din unele activităţi economice.

Codașii de anul acesta diferă de cei din 2019

Situația este surprinzătoare și dacă raportăm salariile nete din aprilie 2020 la cele din aprilie 2019. Astfel, Bucureștiul este urmat în topul creșterilor de județul Botoșani (cu un avans de 420 lei, respectiv 18,6%) și de Tulcea (creștere anuală de 398 lei net, respectiv 16,9%). Clujul vine abia pe locul al patrulea (cu un plus de 391 lei net), iar Constanța pe locul 5 (cu un avans de 374 lei).

În urmă cu un an, Teleorman se afla pe ultimul loc în topul salariilor, urmat de Harghita, Maramureș, Vrancea și Bihor. În 2020, doar Maramureș se regăsește în lista județelor cu cele mai mici salarii.

Harta salariile pe județe (aprilie 2020) / Statistici România

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed