In China, importurile de cereale cresc

China a devenit un mare importator de produse agricole. Analistii estimează că această tendinţă se va menţine şi în următorii 20 de ani. Principalele produse agricole importate sunt cerealele, zahărul, soia şi oleaginoasele. Beijingul se teme ca importurile masive vor afecta agricultura chineza.

De aceea, guvernantii au alocat un miliard de euro pentru subventiile la grau si 200 de milioane de euro pentru cercetare in domeniul agricol – suma apropiata de bugetul alocat cercetarii agricole de Uniunea Europeana.

Graul si orezul sunt componentele de baza ale alimentatiei chinezilor. In ultimii zece ani productia de grau a Chinei a scazut de la 125 de milioane de tone de grau la 97 de milioane de tone. Cu aceeasi marja de 20% a scazut si productia de orez.

Dezechilibrul este evident in statistici : desi 13% din Produsul Intern Brut este dat de agricultura, 64% din chinezi traiesc in mediul rural. Aportul industriei este de 40% si al serviciilor de 41% din PIB, in situatia in care doar 36% din populatie traieste in mediul urban.

Importurile masive de produse agricole sunt motivate de cresterea populatiei, urbanizarea galopanta, lipsa resurselor de apa, soluri improprii agriculturii si terenurile agricole poluate si degradate.
In acest moment China cu 20% din populatia mondiala acopera 20% din productia de cereale a lumii, 50% din productia de legume, 14% din productia de fructe si 28% din productia de carne.

In 2005 China a importat produse agricole in valoare de peste 12 miliarde de dolari iar, potrivit estimarilor, anul acesta importurile vor depasi 15 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta aproximativ 10% din consumul total intern de cereale.

Statul chinez are putere de decizie nelimitata in agricultura : depozitarea, comertul cu produse agricole, importurile si exporturile in domeniu se fac numai prin intermediul companiilor de stat.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed