În Olanda are loc marţi ceremonia de urcare pe tron a Regelui Willem-Alexander

Aproximativ 800.000 de vizitatori îmbrăcaţi în portocaliu ar urma să invadeze străzile din Amsterdam pentru a marca întronizarea. Tânărul rege va fi primul bărbat din 1890, după trei regine şi o regentă în ţara sa.

 

Acesta va fi şi primul dintr-o nouă generaţie de monarhi europeni, a căror vârstă medie este de 71 de ani, care accede la tron. După 33 de ani de domnie, regina Beatrix a semnat actul de abdicare, predând ştafeta generaţiei tinere.

 

Viitorul monarh a anunţat deja că el şi soţia sa de origine argentiniană Maxima (41 de ani) nu sunt adepţi stricţi ai protocolului. Astfel, contrar mamei sale, el nu ţine neapărat să fie numit cu apelativul ‘majestate’. ‘Oamenii pot să-mi spună aşa cum se simt ei mai confortabil’, a mai spus el, pretinzând că vrea să fie un monarh al ‘secolului XXI’ care să reconcilieze tradiţia cu modernitatea.

 

Rolul monarhului a evoluat de la crearea în 1815 a Regatului Ţărilor de Jos, care a fost înainte republică.

 

După 2012, suveranul nu mai este implicat în formarea guvernului, parlamentului, ca înainte, dar semnează încă legi.

 

Willem-Alexander a asigurat că va accepta acest rol pur simbolic dacă parlamentul va decide în acest sens.

 

Noul rege va depune jurământul în faţa celor două camere ale parlamentului, care se vor reuni în fosta biserică din Amsterdam, situată la o aruncătură de băţ de palatul regal. El va fi întronizat şi nu încoronat, o nuanţă marcând separarea între biserică şi monarhia din Olanda.

 

Dacă întronizarea reginei Beatrix în 1980 a fost marcată de violente manifestaţii împotriva crizei de locuinţe, în cazul lui Willem-Alexander evenimentul nu ar trebui să fie puternic perturbat.

 

Amsterdamul are prevăzute şase locuri pentru manifestaţiile antimonarhiste, dar unul singur a fost rezervat până acum de către republicani, care prevăd o acţiune paşnică, în haine albe, în opoziţie cu portocaliul. Aceştia vor protesta în special pentru a cere o reducere a bugetului alocat Casei regale, un fond anual de 825.000 de euro.

 

Criticat aspru pentru cuvintele sale şi amestecul improbabil de stiluri, cântecul oficial al întronizării va răsuna de asemenea. Marţi seara, 17 milioane de olandezi sunt invitaţi să-l cânte împreună în cor.

 

O multitudine de concerte, petreceri şi sărbători stradale au fost planificate în întreaga ţară, inclusiv un spectacol în aer liber al faimosului DJ olandez Armin van Buuren la Amsterdam.

 

Două absenţe vor marca de asemenea ziua: familia Maximei şi cea a fratelui lui Willem-Alexander, Johan Friso.

 

Din cauza trecutului său de secretar de stat sub dictatura argentiniană a lui Jorge Videla, tatăl Maximei Jorge Zorreguietta nu este binevenit la aceasta ceremonie. Astfel, acesta va lipsi de la întronizarea lui Willem-Alexander, aşa cum nu a participat nici la nunta fiicei sale în 2002.

 

Al doilea din cei trei fii ai reginei Beatrix, Johan Friso se află în comă după un accident la schi în februarie 2012 şi, prin urmare, nu va putea să-l vadă pe fratele său devenind rege.

 

Lista de invitaţi nu a fost încă publicată, dar protocolul prevede ca niciun cap încoronat să nu fie prezent. Numai prinţii şi prinţesele moştenitoare pot asista la întronizare, iar presa a relatat că prinţul Charles al Regatului Unit, Felipe de Spania şi Naruhito al Japoniei vor fi, de asemenea, prezenţi.

 

Cele trei fiice ale cuplului regal vor fi alături de părinţi pe tot parcursul zilei. Cea mai mare dintre ele, Catharina-Amalia devine oficial prinţesă moştenitoare la numai cei nouă anişori ai săi.

 

După ce regina Beatrix a anunţat la 29 ianuarie că va abdica, cu ocazia Zilei Reginei, oficial sărbătoare naţională în Olanda, Catharina-Amalia l-a întrebat pe tatăl său cât timp intenţionează să rămână pe tron, a relatat amuzat Willem-Alexander, care a povestit că i-a răspuns pe un ton glumeţ: ‘Dacă ai şti…’

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed