În timp ce PSD promite măriri salariale consistente, antreprenorii trec la fapte: creștere importantă a salariilor în mediul privat

În primul trimestru al acestui an, angajaţii din companiile private au resimţit o creştere medie a salariilor cu aproximativ 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, susţine Smartree. Creşterea a fost influenţată mai ales de evoluția pozitivă a economiei în România, de creşterea salariului brut minim începând cu 1 februarie, şi de tendinţa ascendentă a angajărilor pe mai multe sectoare ale pieţei.

 

“Criza forţei de muncă pe segmente precum IT&C, medical, automotive a avut, de asemenea, un impact pozitiv în creșterea salariilor în primele trei luni din acest an. Companiile și-au dezvoltat, astfel, strategii clare privind retenția sau atragerea angajaților, iar oferirea de salarii motivante a fost unul din factorii cei mai importanți”, a declarat Adrian Stanciu, CEO la Smartree.

 

S-au înregistrat creşteri salariale în primul trimestru din acest an mai ales în companiile din industria echipamentelor electronice şi hardware, produse şi servicii tehnologice, producţia de componente auto, industria pharma şi sectorul medical, spune Stanciu.

 

În primele trei luni din acest an, angajații au primit bonusuri mai mari cu aproximativ 6% decât în perioada similară a anului trecut, potrivit indexului Smartree.

 

Dincolo de beneficiile în bani, foarte multe companii oferă angajaților și alte tipuri de avantaje. Cele mai întâlnite, conform analizei Smartree, în perioada amintită, au fost tichetele de masă, abonamente medicale la clinici private, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la săli de sport, săli de relaxare, tichete cadou, prime cu diverse ocazii, cadouri pentru copii în zile speciale.

 

Numărul angajărilor din companiile private a crescut cu peste 13% în primul trimestru din acest an, faţă de primele trei luni ale anului trecut, potrivit Smartree.

 

“Principalele industrii care au absorbit noii angajaţi în prima parte din acest an provin din industria pharma & medical, dezvoltare software, shared services, automotive, dar şi retail, inclusiv FMCG. Acest lucru a fost determinat de investiţii din ce în ce mai mari pe piața din România, deschiderea de noi facilități de producție, precum și cererea constantă pentru specialiștii în domeniul sistemelor informatice, ca urmare a faptului că România ramâne în continuare printre cele mai atractive hub-uri IT din zonă”, spune Adrian Stanciu.

 

Primul trimestru din 2017 a adus și o creștere a numărului de zile de concediu de odihnă luate de angajați. Astfel, salariaţii şi-au luat cu peste 18% mai multe zile de concediu în primele trei luni ale anului, decât în perioada similară a anului trecut.

 

Pentru realizarea Smartree Workforce Index sunt luate în calcul peste 200 de companii, care activează în diverse industrii din domeniul privat.

 

Smartree oferă servicii de salarizare, administrare de personal, analiză și raportare pentru management, recrutare, muncă temporară, până la consultanță în domeniu.
La baza serviciilor Smartree stau platforme proprietare de soluții software integrate, dedicate managementului resurselor umane.
Smartree procesează 550.000 de angajaţi anual şi are peste 150 de clienţi, în majoritate companii multinaţionale, dar şi companii cu capital integral românesc.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed