Indicele ROBOR a stagnat

Indicele ROBOR a stagnat! Ultimele zile din luna februarie au adus o stagnare a indicelui ROBOR la trei luni. Acesta a rămas la 6,08% din data de 20 februarie 2024.

Indicele ROBOR a stagnat pe final de februarie. Drept urmare, acesta a rămas la 6,08% din 20 februarie până la sfârșitul lunii. ROBOR la 3 luni a fost de 7,56% la începutul anului 2023 și de 6,21% la începutul anului 2024. Indicele ROBOR la 3 luni este utilizat pentru determinarea ratelor variabile ale dobânzilor la creditele în lei. Fiind vorba de contractele încheiate înainte de luna mai 2019 de persoane fizice sau companii.

ROBOR la 12 luni s-a menținut vineri la 6,13%. În timp ce ROBOR la 6 luni s-a situat la 6,12%. Indicele fiind utilizat pentru determinarea dobânzilor la creditele ipotecare cu dobândă variabilă în lei.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Irina Chițu, director comparator bancar, a explicat pentru adevărul.ro, că această tendință de scădere este determinată de disponibilitatea băncilor de a oferi credite. De exemplu pentru un credit Prima Casă în valoare de 250.000 de lei pe o perioadă de 30 de ani, rata poate scădea semnificativ, fiind redusă cu 11% față de aceeași perioadă a anului precedent. Astfel, anul trecut, rata era de 2.115 lei, iar acum, cu scăderea ROBOR la 6,22%, rata devine 1873 de lei, adică o reducere de 242 de lei. Specialiștii prevăd că ROBOR ar putea continua să scadă, influențat de scăderea inflației.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed