x


  • EUR
    4.8704
    USD
    3.9791
string(7) "politic"

”Insula lui Dragnea” a revenit în domeniul public al statului

Insula Belina și Brațul Pavel, unde Liviu Dragnea și-a construit un adevărat domeniu, au revenit în domeniul public al statului.

Autor: Cristian Matache | Sursa: Money.ro | Publicat: 06.11.2020, 9:57

Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, proiectul de Hotărâre privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor bunuri imobile transmise din domeniul public al judeţului Teleorman şi din administrarea Consiliului Judeţean Teleorman în domeniul public al statului şi în administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, precum şi actualizarea valorilor de inventar ca urmare a reevaluării. Prin acest act normativ, Insula Belina și Brațul Pavel, din județul Teleorman, revin în domeniul public al statului și în administrarea AN ”Apele Române”. ”Este o reparație morală pe care Guvernul Orban a reușit să o realizeze. Întregul proces de preluare a întârziat nepermis de mult. Gândiți-vă că demersurile au început încă din 2018. De atunci, am avut parte de peste 2 ani de întârzieri și blocaje, fie din partea firmelor care au închiriat pe acolo tot felul de bunuri, fie din partea unor politicieni locali. A fost nevoie ca PNL să preia guvernarea, pentru ca lucrurile să se miște cu adevărat”, a declarat Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Orban: Vor fi introduse declarațiile pe proprie răspundere. Iată ce va rămâne deschis după ora 21:00

 

Prezentul proiect de act normativ duce la îndeplinire obligaţiile Administraţiei Naţionale ”Apele Române” (A.N.A.R) stabilite prin dispoziţiile art.3 al H.G. nr. 943/2013. Astfel, în vederea punerii în aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului menționate mai sus, conform acestui proiect de act normativ se realizează trecerea bunurilor imobile din proprietatea publică a unei unităţi administrativ-teritoriale în proprietatea publică a statului şi darea acestora în administrarea A.N.A.R, conform dispoziţiilor exprese prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019, cu modificările şi completările ulterioare.

Alegerile vor fi organizate în condiții speciale. Iohannis: Așa fac națiunile puternice

Conform acestui proiect de act normativ, în acord cu dispozițiile alin.5 al art.293 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, bunurile imobile prevăzute la art.1 se declară bunuri de interes public național. În perioada imediat următoare, toate imobilele și bunurile aflate pe Insula Belina vor fi inspectate tehnic și inventariate. ”În urma unei analize, vom lua o decizie cu privire la destinația viitoare a acestei zone. Oricare ar fi aceea, ea va trebui să aducă profit și plus-valoare statului român. Va fi un proces deschis și transparent, pentru că avem datoria să luăm cea mai bună decizie”, a adăugat ministrul Mircea Fechet.

 

În noiembrie 2013, Guvernul Ponda a emis Hotărârea 943 prin care Insula Belina și Brațul Pavel au fost trecute de la Apele Române la Consiliul Județean Teleorman, cu motivația adusă de guvern că CJ și-ar fi exprimat intenția de a dezvolta zona, prin construcția unui complex turistic şi sportiv.

În februarie 2014, firma Tel Drum, în spatele căreia se spune că stă Liviu Dragnea, a închiriat de la consiliul județean și lacul Belina și Brațul Pavel, proprietăţi cu suprafaţă de 278,78 de hectare şi, respectiv, 45 de hectare. Complexul promis de consiliul județean nu a mai fost construit și, mai mult, zona a fost închisă publicului.

Transferul a făcut obiectul unui dosar penal în care a fost trimisă în judecată Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării în perioada în care s-a dat hotărârea de guvern.

Procurorii spun că Insula Belina şi Braţul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, astfel că nu ppot fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

Pe de altă parte, scopul declarat al hotărârii de guvern nu era înființarea vreunui domeniu privat de pescuit, ci construcția un parc de agrement pentru marele public, așa cum prevede nota de fundamentare a hotărârii de guvern semnată de vicepremierul de atunci, Liviu Dragnea.