Irakienii au cumpărat centrala termoelectrică Mintia, deținută de Complexului Energetic Hunedoara. Prețul!

Centrala termolectrica Mintia Deva, deținută de Complexul Energetic Hunedoara, a fost achiziționată cu 91 milioane de euro de către Mass Global Energy Rom, parte a grupului irakian Mass Group Holding, în cadrul unei licitații publice organizată de vcătre administratorul judiciar al CEH. „Expert Insolvenţă SPRL, în calitate de administrator judiciar al societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA, anunţă vânzarea prin licitaţie publică a Termocentralei Mintia deţinută de Complexului Energetic Hunedoara SA către Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie care deţine capacităţi de peste 8.500 MW. Tranzacţia în valoare de 91.236.832 euro, exclusiv TVA este una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc şi totodată una dintre cele mai mari tranzacţii din insolvenţă din ultimii ani din România”, se spune într-un comunicat de presă al administratorului judiciar.

„Am încercat să oferim industriei energetice din România o șansă de însănătoșire, mai ales în contextul economic actual și ne bucurăm că am reușit să atragem un investitor major în această licitație, la doar patru luni de la punerea în vânzare, investitor care are capacitatea de a moderniza și dezvolta mai departe centrala Mintia, un activ de importanță națională strategică. Astfel, Mintia va rămâne pe harta energetică a României și în același timp va trece, în următorii ani, printr-un proces complex transformare ce implică investiții de peste 1 miliard de euro.” a precizat Emil Gros, Asociat Coordonator, Expert Insolvență SPRL.

Ministerul Energiei, în calitate de acţionar al CEH, a impus anumite condiţii investitorului cu scopul de a relansa producţia de energie în Mintia. Astfel, cumpărătorul, Mass Global Energy Rom, are obligaţia ca, până la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWh, din care minimum 800 MWh în bandă pe gaz şi energie regenerabilă. Demararea investiţiilor va fi posibilă după acordarea de către autorităţi a avizelor şi autorizaţiilor necesare.

Cumpărătorul se află la prima investiție în România, conform lui Ahmad Ismail Saleh, chairman al grupului Mass Group Holding.

„Este prima investiţie a grupului Mass în România şi cu siguranţă una dintre cele mai importante pentru dezvoltarea grupului nostru, care are misiunea de a deveni un exemplu la nivel global de generare de energie pentru oameni. Investiţiile în modernizarea şi dezvoltarea centralei Mintia în următorii ani se vor ridica la peste 1 miliard de euro şi vor include dezvoltarea capacităţii de producţie şi în acelaşi timp adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea la producţia de energie electrică din surse regenerabile şi care să conducă la neutralitate climatică până în anul 2050″, a declarat Ahmad Ismail Saleh.

Mass Group Holding Ltd. (MGH) este o companie irakiană înregistrată în Insula Cayman/Marea Britanie, având sediul central în Amman, Iordania. Grupul a fost înființat în 1994 iar activitățile sale sunt în principal în Irak. MGH este compusă din șapte companii (4 pentru energie electrică, 2 pentru ciment și una pentru siderurgie) cu un număr total de angajați de 2.500 de oameni. Mass Group Holding (MGH) a investit în proiecte industriale în regiunea Orientului Mijlociu. În ultimii zece ani, strategia grupului este de a se concentra pe îmbunătățirea infrastructurii Irakului în special și a Regiunii Orientului Mijlociu în general. Investițiile totale în aceste proiect se ridică la aproximativ opt miliarde USD. În ultimii 20-30 de ani, Irakul a cunoscut războaie, sancțiuni și conflicte armate care i-au afectat grav infrastructura.

Mass Group Holding își concentrează  activitățile în trei sectoare principale

1. – Generarea de energie electrică.

2. – Producția de ciment .

3. – Producție de fier și oțel.

În generarea de energie electrică grupul deține centrale care generează 7.100 MW în modul BOO (Build, Operate & Own). 3.000 MW în amplasați în capitala Bagdad, iar 4.000 MW  sunt generați în Kurdistan, în nordul Irakului. De asemenea 100 MW sunt amplasați într-o fermă eoloană în regatul hașemit al Iordaniei. Grupul produce 8 milioane de tone de ciment anual, iar în sectorul siderurgic are o capacite de 1,25 milioane de tone anual.

Termocentrala Mintia este compusă din terenuri pe o suprafaţă de 3.297.807 mp, construcţii, precum şi bunurile mobile şi echipamentele aferente.

Licitaţia publică a avut loc vineri, 26 august 2022, la sediul administratorului judiciar, la care s-a prezentat un singur ofertant, respectiv reprezentantul Mass Global Energy Rom, companie înfiinţată special pentru această achiziţie. Este cea de-a patra licitaţie de valorificare a centralei termoelectrice Mintia.

Centrala termoelectrică Mintia, este situată în sud-vestul Transilvaniei, pe malul râului Mureş, la 9 km distanță de orașul Deva. Centrala dispune în prezent de 5 grupuri energetice destinate producției de energie electrică și termică, alimentate cu cazane de abur de 660 t/h, 13,72 MPa, 550 °C. Fiecare bloc constituie o unitate independentă și are capacitatea de 1.075 MW (4*210 MW+1*235 MW). Energia electrică produsă, a fost livrată în sistemul naţional prin intermediul unei staţii de interconexiune – Mintia de 110kV, 220 kV şi 400 kV.

Centrala a fost pusă în funcțiune în 3 etape: 1969 – 1971 (etapa 4×210 MW), 1977 – grupul 5 şi 1980 – grupul 6 de câte 210 MW fiecare. Grupul 3 a fost retehnologizat în anul 2009 la 235 MW. De la punerea în funcțiune şi până la finele anului 2011, termocentrala Mintia a livrat 204 TWh din energia electrică necesară României şi a consumat 117 milioane tone de cărbune. Având o istorie de peste 50 de ani, Termocentrala Mintia a intrat în procedură de insolvență la data de 14 noiembrie 2019 și este în conservare din în vara anului 2021, în lipsa investițiilor necesare pentru a putea respecta prevederile Uniunii Europene de mediu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed