Isărescu către bancheri: Trebuie să punem mâna pe carte

„Aici la supraveghere se întâmplă ceva, iar mesajul meu este următorul: dacă nu facem training nu o să mai putem să citim nici graficele. ..Nu sunt grele, dar trebuie să le ştii, iar prescurtările te înnebunesc. …Îţi dă câte un grafic pe care trebuie să îl citeşti rapid, nu e un grafic despre orice. E un grafic de evaluare a riscurilor dintr-o ţară, dintr-un sistem bancar. Te ajută că au progresat, ţi-l dă colorat, dar dacă nu ştii să-l citeşti, şi nu ai cum să-l înveţi singur, trebuie să-l înveţi de la altcineva. Oricât am fi noi de orgolioşi trebuie să ne aşezăm să punem mâna pe carte şi să le învăţăm. Nu avem încotro, alminteri într-o perioadă scurtă nu o să le mai putem citi”, a declarat Isărescu la conferinţa „Viitorul competenţelor profesionale din sectorul serviciilor financiare”, organizată la Institutul Bancar Român.

Acesta a atras atenţia că, în unele bănci, personalul nu este pregătit să acorde credite firmelor, pentru că nu ştie să citească un bilanţ, fiind specializat în acordarea de credite persoanelor fizice.

De asemenea, guvernatorul BNR a subliniat necesitatea de a lega remunerarea din bănci de responsabilitatea pe termen lung.

„Un alt domeniu unde probabil că va trebui să discutăm mai franc este acela al sistemelor de remunerare. Deocamdată, în România nu  s-a discutat, în afară de BNR, care, fiind instituţie publică, trebuie să ne publicăm retribuţiile, să dăm seama în faţa publicului, dar să nu vă feriţi să discutaţi tema. Se va discuta şi în România, aşa cum se discută în Anglia şi America, mai ales legarea sistemelor de remunerare de ceea ce se numeşte responsabilitate pe termen lung. S-au legat de câştigurile pe termen scurt şi aţi văzut că aceasta a fost considerată o sursă a crizei. Urmărind numai câştigul pe termen scurt, bancherii bine plătiţi au desconsiderat din sistem, nu pentru că au vrut ei, ci pentru că sistemul i-a îndemnat să facă aşa, să subevalueze riscurile pe termen lung”, a mai declarat Isărescu.

Din ce cauză s-a depreciat leul

De vină pentru deprecierea de azi a monedei naţionale ar fi, potrivit unor surse din piaţă, evoluţia monedei euro faţă de dolar, şi nu posibilele repatrieri de capitaluri făcute de băncile greceşti din România, aşa cum am fi tentaţi să credem.

“Euro a pierdut mult faţă de dolar azi. Deprecierea era la un moment dat de 0,75% şi a fost cel mai probabil cauzată de declaraţia referitoare la dublarea Fondului de finanţare de urgenţă, la 1.500 de miliarde, din cauza Greciei. Toată lumea a mers spre dolari. S-au cumpărat euro care s-au schimbat apoi pe dolari” spun sursele noastre.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed