Jocul propagandistic al PSD-ului cu indicele Robor

Fostul ministru Rovana Plumb, primul candidat pe lista PSD pentru europarlamentare, susține că dispariția Robor va duce la reducerea ratelor românilor cu 18%. Nu dezvoltă însă subiectul pentru că nu și-ar crea un avantaj. Noul indice, pe care BNR îl pune în aplicare de azi, va fi luat în calcul doar pentru creditele noi și pentru refinanțări. La creditele în lei, în derulare, la dobânzi variabile, Robor-ul rămâne în vigoare. Rovana Plumb și partidul pe care îl reprezintă fac un titlu de glorie din faptul că au ucis acest monstru, numit Robor, indicele în funcție de care sunt calculate majoritatea creditelor în lei, prin OUG 19/2019, care a modificat OUG 114/2018, numită și a lăcomiei. Reprezentanții PSD au invocat deseori faptul că Robor a crescut nespus de mult și au aruncat vina acestei creșteri în tabăra BNR. Iar unii dintre membrii de vază ai partidului au cerut demisia guvernatorului Mugur Isărescu, unul dintre ei fiind Darius Vâlcov.

 

Dar de ce a crescut Robor? Care sunt cauzele? PSD nu răspunde la aceste întrebări. Robor a crescut din cauza inflației. În momentul când PSD a ajuns la guvernare, inflația era de 0,1%, iar Robor se situa în jurul a 0,8%. Azi, inflația a ajuns la peste 4%, după ce a fost și mai sus, iar Robor a atins nivelul de 3,2%.

 

De ce a crescut inflația? Răspunde Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România: ”Din mai multe motive: (1) creșterea salariilor peste productivitate; (3) exces de cerere, ceea ce duce la creșterea importurilor (2) companiile au costuri mai mari (salarii, combustibil, materie prima) și cresc prețurile pentru a supraviețui. De ce se depreciază moneda națională? Creșterea excesivă și nesustenabilă a salariilor se duce în importuri (65 miliarde de lei în primele două luni ale acestui an, maximul ultimului deceniu), ceea ce amplifică deficitul comercial (11,5 miliarde de lei în aceeași perioada, maximul ultimului deceniu). Plătim mai multă valută la import decât încasăm la export, cererea de valută crește și leul se depreciază. De ce exportăm atât de puțin (România exportă doar 2.600 euro / locuitor, al doilea cel mai scăzut nivel din UE după Grecia)??? Pentru că nu suntem competitivi, mai ales IMM-urile! 92% din companiile active în România au sub 10 angajați, și acestea reprezintă doar 15% din exporturi (cea mai mică pondere din UE). De ce nu investesc companiile ? Din cauza lipsei de predictibilitate fiscală, economiei subterane ridicate (concurenței neloiale), incertitudinii privind evoluția salariului minim și a forței de muncă!”

 

În ianuarie 2017, o rată la un credit Prima Casă era cu 30% mai mică decât acum, iar noul indice nu îi ajută cu nimic pe cei cu credite în derulare. Reprezentanții PNL susțin că există o singură soluție pentru ca dobânzile și ratele să scadă: ”să se tempereze inflația, să se oprească haosul guvernării PSD și să se reducă riscurile de țară”, conform lui Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al liberalilor.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed