Lider de sindicat: „Pensiile minerilor și ale energeticienilor, mai mici”

0

Vor primi pensii mai mici. Un lider de sindicat a atras atenția cu privire la această situație.

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, susține că vor mai fi câteva sute de pensionări de la Complexul Energetic Oltenia în următoarele luni, scrie Gazeta de Sud.

Acesta susține că cererile de pensionare aproape vor dispărea de la CEO, după data de 1 septembrie, când va intra în vigoare noua Lege a pensiilor. Aceasta aduce modificări esențiale în ceea ce privește condițiile de ieșire la pensie de la Complexul Energetic Oltenia și stabilește chiar un cuantum diferit al pensiilor. Astfel, pensiile minerilor și ale energeticienilor vor fi mai mici și condițiile de ieșire la pensie vor fi mai dure. Angajații Complexului Energetic Oltenia nu vor mai alerga să plece la pensie după 1 septembrie. Pensia va fi mai mică. De asemenea, condițiile vor fi mai dure.

Diferențele vor fi majore între pensie și salariu. Acum, de exemplu de la un salariu de 6.000 de lei se ajunge la o pensie de 5.500 de lei. După 1 septembrie se va ajunge de la un salariu de 6.000 de lei net la o pensie de 4.000 de lei. Ori diferența nu mai este de numai 500 de lei, ci de 2.000 de lei. Aproape nimeni nu va mai ieși la pensie, pentru că i se va reduce semnificativ venitul”, conform lui Dumitru Pârvulescu.

Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare.

Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică.

Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.

Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare. La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. Din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată:

  • Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027,
  • Cariera Pinoasa care se va închide în 2030,
  • Cariera Roșiuța care se va închide în 2029,
  • Cariera Roșia care se va închide în 2030.
    CEO va reduce la jumătate actualul număr de angajați, de la 9.000 în prezent la 4.500 în 2026, conform Planului de restructurare.