Lipsa de microcipuri: Rusia epuizează stocul de arme hipersonice?

La câteva luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, Kievul a susținut că majoritatea rachetelor rusești și alte echipamente militare esențiale erau echipate cu microcipuri furnizate de Occident. După ce a pierdut mai multe rachete decât se anticipa inițial, Moscova ar putea căuta să achiziționeze astfel de microcipuri semiconductoare, potrivit rapoartelor, scrie publicația La Razon, citată de Rador.

În luna mai, Ucraina a anunțat că Rusia folosește microcipuri, împrumutându-le de la aparate electrice precum computere și frigidere. Problema s-a transformat într-o criză când Rusia a fost nevoită să recurgă la vechile rachete din epoca sovietică în locul rachetelor moderne ghidate de precizie din cauza lipsei de microcipuri.

În ceea ce ar putea fi un regres uriaș, Rusia rămâne fără rachete hipersonice din cauza lipsei de cipuri. Premierul ucrainean Denis Șmihal a estimat că Rusia ar mai avea doar „patruzeci” de rachete hipersonice, a informat Politico.

„Acestea sunt cele care au precizie și acuratețe datorită microcipurilor pe care le au. Dar, din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, livrările acestui echipament de înaltă tehnologie s-au oprit și [ruşii] nu au nicio modalitate de a reumple aceste stocuri”, a spus el.

Rusia are trei tipuri de arme hipersonice în arsenalul său: Avangard, Kinzhal și Tsirkon/Zircon. Cipurile semiconductoare sunt o componentă esențială a armelor hipersonice, a senzorilor spațiali și chiar a avioanelor stealth, toate acestea fiind cerințe esențiale în efortul de război al Moscovei.

Lipsa lor coincide cu faptul că trupele ucrainene au obținut sisteme de arme de ultimă generație din Statele Unite și alți aliați occidentali, ceea ce a cauzat daune pe scară largă instalațiilor și infrastructurii militare cheie din interiorul teritoriului rus.

Kievul este hotărât să împiedice Rusia să obțină cipuri de înaltă tehnologie pentru a preveni furnizarea de rachete, atât supersonice, cât și hipersonice.

Ucraina avertizează națiunile din întreaga lume că Kremlinul a pregătit liste de cumpărare pentru semiconductori, transformatoare, conectori, carcase, tranzistori, izolatori și alte părți de care are nevoie pentru a-și alimenta efortul de război.

Majoritatea acestor piese sunt produse de companii din Statele Unite, Germania, Țările de Jos, Regatul Unit, Taiwan și Japonia, printre altele. Dacă Rusia va reuși să pună mâna pe aceste componente, cursul războiului se va schimba din nou, în detrimentul Ucrainei.

Sursa: La Razon/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed