MacBook Pro de 13 inci cu procesor M1 – merită cumpărat?

Apple a reîmprospătat MacBook Pro de 13 inchi în noiembrie 2020, adăugând un cip „M1” proiectat chiar de companie, pentru a înlocui cipurile Intel anterioare. 

Cipurile M1 aduc îmbunătățiri semnificative ale vitezei și eficienței. MacBook Pro 13 M1 este vândut alături de modelele de ultimă generație M1 Pro și M1 Max de 14 și 16 inci și este considerat modelul entry-level din gama MacBook Pro.

Iată principalele lucruri pe care trebuie să le știi despre Apple MacBook Pro 13 M1 și de ce merită să îl cumperi.

Proiectare

MacBook Pro M1 continuă să prezinte același design pe care Apple îl folosește de ani de zile, cu o formă dreptunghiulară uniformă, corp din aluminiu și rame subțiri în jurul afișajului. Modelele MacBook Pro 13 vin în argintiu și gri spațial.

Răcire activă

În interior, există un nou proces de răcire activă care este menit să mențină MacBook Pro mai rece în timp ce cipul M1 este în funcțiune pentru o performanță mai rapidă.

Afişaj

Modelele de MacBook Pro 13 inci au un ecran Retina cu 500 nits de luminozitate, suport pentru culori P3 Wide și funcționalitate True Tone. Display-ul are o rezoluție de 2560 x 1600 de rezoluție la 227 pixeli pe inch.

Suportul de culori P3 Wide oferă o gamă de culori mai mare decât afișajele sRBG standard pentru culori mai vii și mai realiste.

Tastatură

MacBook Pro folosește aceeași tastatură magică reproiectată care a fost introdusă pentru prima dată în MacBook Pro de 16 inci. Tastatura Magic elimină mecanismul fluture pe care Apple îl folosește din 2015, care a fost plin de probleme ce au dus la defecțiunea tastelor din cauza prafului și a altor particule mici.

Touch Bar 

Apple MacBook Pro 13 inci este singurul model care are încă o bară tactilă, care a fost eliminată de pe alte laptopuri MacBook Pro. Touch Bar este un mic afișaj OLED Retina multi-touch, încorporat în tastatură, unde se află în mod tradițional tastele funcționale. Este contextual și poate îndeplini o serie de funcții diferite pe Mac, în funcție de aplicația utilizată.

Trackpad

MacBook Pro are un trackpad mare Force Touch care nu are butoane tradiționale și este alimentat în schimb de un set de senzori de forță, permițând utilizatorilor să apese oriunde pe trackpad pentru a obține același răspuns.

Porturi

MacBook Pro 13 M1 dispune de două porturi USB-C cu suport pentru USB 4 și Thunderbolt 3 pentru viteze de transfer Thunderbolt de până la 40 Gb/s și viteze de transfer USB de până la 10 Gb/s. Cu Thunderbolt 3, modelele MacBook Pro pot suporta un singur ecran 6K la 60 Hz.

M1 Apple Silicon Chip

MacBook Pro 13 M1 a fost unul dintre primele Mac-uri care au fost actualizate cu un cip proiectat de Apple, mai degrabă decât un cip Intel ca modelele anterioare de MacBook Pro. Aceste cipuri se numesc „Apple Silicon”, iar cipul folosit în MacBook Pro 13 inci de gamă inferioară din 2020 este M1.

M1 este primul sistem Apple pe un cip conceput pentru Mac, ceea ce înseamnă că are procesor, GPU, I/O, caracteristici de securitate și RAM, toate pe un cip care se află în interiorul Mac. Apple spune că acest lucru permite o performanță mai bună și eficiență energetică pentru o durată de viață mai lungă a bateriei.

GPU

GPU-ul cu 8 nuclee din cipul M1 este integrat (ceea ce înseamnă că nu este un cip separat), iar Apple îl numește cea mai rapidă grafică integrată din lume într-un computer personal. Combină performanța grafică îmbunătățită cu un consum mai mic de energie.

M1 este proiectat pentru a oferi performanțe mai mari la fiecare nivel de putere în comparație cu cipurile de laptop concurente. Oferă performanță de 2 ori mai rapidă procesorului decât cel mai recent cip de laptop pentru computer, în timp ce utilizează 25% din putere.

Durata de viață a bateriei

Odată cu îmbunătățirile de eficiență introduse cu M1, MacBook Pro 13 are o durată de viață impresionantă a bateriei, care depășește cu mult durata de viață a bateriei modelului din generația anterioară. La modelele MacBook Pro 13 M1 există o baterie care ține până la 17 ore când navighezi pe web și până la 20 de ore când vizionezi filme în aplicația Apple TV.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri