Merrill Lynch: Cursul va scădea în 2010 spre un nivel în jurul a 4 lei/euro (VIDEO)

Deficitul bugetar al României va urca anul viitor peste ţinta agreată cu Fondul Monetar Internaţional, sunt de părere analiştii de la Merrill Lynch şi Bank of America Securities.

 Aceştia anticipează un deficit bugetar de 7,8% în acest an şi de 6,4% în 2010, în creştere faţă de prognoza anterioară. Şi pentru 2011, estimarea a fost majorată cu aproape jumătate de punct la 4,9%.

Există însă şi veşti bune. Merrill Lynch a urcat estimarea de creştere economică pentru 2010 de la 0,1% la 1,5%. Aceasta este una dintre cele mai optimiste prognoze avansate până acum. Spre comparaţie, Fondul anticipează un ritm de creştere economică de trei ori mai mic. Şi pentru 2009, analiştii americani se aşteaptă la o recesiune mai puţin severă, echivalentă unei contracţii de 6,9%.

 Îmbunătăţirea perspectivelor din economie se vede şi în deficitul de cont curent, influenţat de fluxurile comerciale. Merrill Lynch a urcat prognoza de deficit de cont curent în 2010 cu aproape un punct procentual, la 3,6% din produsul intern brut.

 În privinţa monedei româneşti, economiştii se aşteaptă la o apreciere până la un curs de 4,12 lei pentru un euro la sfârşitul acestui an. În 2010, cursul ar urma să rămână în jurul valorii 4 lei pentru un euro.


Urmăreşte pe Money WebTV toate ştirile video şi emisiunile The Money Channel

Pentru a fi mai aproape de tine, MONEY.ro a eliminat obligativitatea înregistrării pe site pentru comentarii. De acum îţi poţi exprima opiniile pe portalul MONEY.ro mult mai uşor. Comenteaza şi tu!

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed