Min. Economiei: Căutăm investitori privaţi, dar şi o locaţie, pentru cea de-a doua centrala nucleară

„Deocamdată avem un studiu pre-locaţional, ce a analizat 102 locaţii posibile. Până la realizarea efectivă a investiţiei mai sunt multe de făcut. În primul rând, va trebui stabilit un mod de finanţare a investiţiei şi, având în vedere sumele foarte mari implicate, considerăm că va fi necesară atragerea de capital privat”, se arată în datele transmise de minister, la solicitarea Agenţiei NewsIn.

Reprezentanţii Ministerului Economiei spun că până la stabilirea amplasamentului mai sunt multe etape de parcurs.

„Aceasta depinde de mulţi factori, dintre care enumerăm seismicitatea, geologia solului, existenţa infrastructurii de transport (şosele, căi ferate), existenţa posibilităţilor de evacuare a puterii electrice în sistem, apa de răcire, forţa de muncă. Odată stabilită locaţia posibilă, se vor detalia studiile privind impactul asupra mediului şi cercetările geologice în zonă şi totodată va începe dezbaterea publică pe acest subiect. În funcţie de rezultatele acestora, se va lua decizia finală sau se va cauta un alt amplasament”, se mai arată în datele trimise de MECMA.

Deşi proiectul celei de-a doua centrale nucleare a ţării se regăsea şi în Strategia energetică a României pentru perioada 2007 – 2020, totuşi, în forma actualizată a strategiei, pentru perioada 2011 – 2020, pusă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei, acest proiect nu mai este menţionat. Potrivit datelor iniţiale, cea de-a doua centrală nucleară care ar urma să fie construită în România trebuia să fie gata până în anul 2030, cu zece ani mai târziu decât fusese anunţat iniţial, şi ar avea o putere instalată de 1.000 MW.

În prezent, singura centrală nucleară a ţării se află la Cernavodă şi este compusă din două reactoare cu o putere instalată de circa 700 MW fiecare. În momentul de faţă se are în vedere construirea altor două noi reactoare nucleare, investiţie care s-ar putea ridica la circa patru miliarde de euro, care vor fi puse în funcţiune după 2019.

Energia electrică produsă anual de Unităţile 1 şi 2 CNE Cernavodă reprezintă circa 20% din producţia de electricitate totală a României.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed