Ministrul Economiei: Putem face rachete termobarice imediat, dar nu am primit nicio comandă

0

Autoritățile române anunțau că fabrica de la Plopeni este pregătită sa fabrice muniție cu efect termobaric, dar la câteva săptămâni distanță nu a apărut nicio comandă, a transmis ministrul Economiei, la Antena 3.

Până în prezent, nici măcar o rachetă nu a fost pusă pe linia de producție a uzinei. „Ea (bomba termobarică – n.r.) poate fi fabricată imediat. Avem capabilitatea necesară, avem echipamentele necesare, putem să o fabricăm, să intrăm în producție imediat, dar avem nevoie de o comandă, bineînțeles. Deocamdată nu am primit o astfel de comandă, dar săptămâna aceasta am avut primă întâlnire între reprezentanții Ministerului Apărării Naționale și Ministerul Economiei pentru a găsi proiecte comune care pot fi dezvoltate pe termen scurt și pe termen mediu”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru, sâmbătă, la emisiunea Income, de la Antena 3.

Principiul de funcționare al acestor arme constă în aspirarea oxigenului din aerul înconjurător pentru a genera o explozie la temperatură foarte ridicată.

Deși folosirea lor în Ucraina nu a fost confirmată din surse independente, imaginile arată existența lansatoarelor de rachete montate pe vehiculele TOS-1 ale Rusiei.

Marcus Hellyer, analist la Institutul Australian de Politică Strategică, citat de The Guardian, spune că, deși nu este clar dacă au fost sau nu trimise de Rusia în Ucraina, cel mai probabil este doar „o chestiune de timp” până când rușii o vor face.