Ministrul Novak ține cu dinții de bijuteria de la Arcul de Triumf! ”Nu suntem obligați să-l dăm gratuit”

Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, susține în continuare că Stadionul Arcul de Triumf, refăcut după o investiție de 30 de milioane de euro, trebuie să aparțină tuturor sporturilor și refuză să revină la un act normativ care stipula că arena era oferită cu titlu gratuit Federației Române de Rugby.

Înainte de începere lucărilor de modernizare, federația a fost nevoită, din considerente birocratice, să renunțe la concesiunea pe 49 de ani prevăzută într-un act normativ dat de pe vremea guvernării Năstase, însă a primit promisiunea de la polticienii de atunci că la finalizarea lucrărilor, se va reveni la prevederile inițiale. Doar că ministrul Novak refuză să dea stadionul în concesiune, susținând că investiția de 30 de milioane de euro a fost făcută de întregul popor și în consecință arena nouă trebuie să fie disponibilă pentru toate sporturile, nu doar pentru unul singur, adică pentru rugby. Asta în condițiile în care pe acel loc, de peste o sută de ani, au avut loc doar meciuri de rugby. Mai mult, stadionul ”Arcul de Triumf” este denumit și ”Casa Rugby-ului”. 

 

Novak nu este obligat să dea gratuități

 

Într-un document semnat de Eduard Novak se spune că ”Ministerul Tineretului și Sportului nu are obligația de a transmite în folosință gratuită, către federațiil sportive naționale, bunuri imobile din patrimoniul statului”. Mai exact, stadionul nu va putea fi administrat de federația de rugby, așa cum a făcut-o înainte de demolarea vechii arene.

Ministrul mai spune că instituția pe care o conduce, în calitate de administrator al bunului imobil, poate revoca oricând dreptul de folosință gratuită pentru respectivul imobil, în care în care acesta face obiectul unor investiții de intere național. Aici se referă la faptul că stadionul de la șosea, cum i se mai spune, a fost inclus în programul de construcție a stadioanelor pentru Euro 2020, competiție de fotbal amânată pentru 2021. Când oficialii de la fotbal aveau nevoie de trei stadioane pentru asigurarea antrenamentelor echipelor ce vor juca la București nu reușeau să îl asigure pe al treilea, după ce Ghencea și Giulești au fost asigurate, iar la Dinamo există probleme juridice între concesiunea asigurată de către stat unei companii condusă de Nicolae Badea. Atunci s-a apelat la rugby iar oficialii federației sportului cu balonul cu oval au fost de acord să renunțe la concesiunea pe 49 de ani dar cu promisiunea că la finalizarea construcției se va reveni la vechea formă juridică.

 

Oferta lui Novak: Complexul Sportiv Național ”Arcul de Triumf”

Ministrul Novak susține că pentru administrarea noului obiectiv de investiții Stadionul Național de Rugby ”Arcul de Triumf”, la nivelul ministerului, s-a considerat oportun promovarea unui proiect de HG privind înființarea Complexului Sportiv Național ”Arcul de Triumf” în subordinea Ministerului, precum și trecerea noului obiectiv de investiții Stadion ”Arcul de Triumf”, din domeniul privat al statului în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Tineretului și Sportului prin Complexului Sportiv Național ”Arcul de Triumf”. În prezent, proiectul de act normativ privind înființarea Complexului Sportiv Național ”Arcul de Triumf” se află în procedură de consultare interministerială.

Despre cât de capabil e statul să administreze eficient o bază sportivă se spune într-un raport al Curții de Conturi! Adică este catastrofă!

Citește și: Curtea de Conturi: Abaterile se perpetuează la ministerul care dorește ”naționalizarea” stadionului Arcul de Triumf!

Noua infrastructură, susține ministrul Novak, trebuie să acopere atât activitățile sportive cât și cele de recereere fizică a persoanelor, precum și facilitarea interacțiunilor sociale. Finalizarea stadionului, adaugă oficialul Cabinetului, reprezintă un pas important în sprijinirea și promovarea sportului la toate nivelele de reprezentare. Mai exact, pe terenul de la Arcul de Triumf vor putea veni și alte sporturi, inclusiv fotbalul. Este cunoscut faptul că Valeriu Argăseală, oficial al clubului FCSB, controlat de Gigi Becali, a făcut o cerere pentru a juca meciuri de campionat pe stadionul nou de la șosea.

 

Se caută un stadion

 

În această vară, echipa națională de rugby desfășoară cel mai important meci din ultimii 15 ani, cu excepția celor de la Cupele Mondiale unde a participat. Este vorba de întâlnirea test cu Scoția, de pe 10 iulie, de la București. Deocamdată nu s-a anunțat stadionul. În afară de Arcul de Triumf, meciul s-ar putea ține pe noua arenă Ghencea, însă suporterii clubului de fotbal CSA Steaua, echipa din liga III, deținută de Armată, nu vor ca meciul de inaugurare al arenei să fie unul de rugby. Lângă arena nouă, există stadionul de rugby Steaua, însă acesta nu se poate ridica la nivelul unei înfruntări cu o forță a rugby-ului mondial. O altă arenă unde s-ar putea juca ar fi ”Groapa” de la Dinamo, însă acest stadion vechi ar avea nevoie de mai multe autorizații. Rămâne așadar doar varianta Arcul de Triumf. Ministrul Novak susține că își afirmă disponibilitatea de a pune la dispoziția Federației Române de Rugby baza sportivă deținută în administare, în vederea organizării în bune condiții a meciurilor oficiale, a antrenamentelor și a altor activități care să conducă la creșterea performanțelor sportive pentru disciplina sportivă rugby.

 

Novak oferă ”Arcul” doar pentru meciurile oficiale

 

”În acest scop, activitățile sportive care se vor desfășura cu prioritate pe Stadionul Arcul de Triumf sunt cuprinse în calendarul intern și internaționale al Federației Române de Rugby. Astfel este prevăzută organizare meciului din cadrul Campionatului European ediția 2021 în luna iulie cu Belgia sau Olanda, în funcție de clasament, meci care contează pentru calificarea la Cupa Mondială din Franța 2023, precum și meciuri test organizate de forul mondial World Rugby, meciuri care punctează în clasamentul mondial. Aceste meciuri conform programului internațional al forului mondial urmează să se desfășoaree în România în luna iulie meciuri test cu Japonia și Scoția și în luna noiembrie meciuri test cu Samoa, Tonga și Uruguay”, mai spune ministrul Novak.

Doar că acest document semnat de ministru omite un aspect foarte important. Pe stadionul Arcul de Triumf nu se desfășoară doar meciuri importante, precum cele ale echipei naționale, ci aproape în fiecare săptămână, mai ales în week-end, federația derulează diverse activități de pregătire ale echipelor de tineret și juniori, ale echipelor de rugby în 7, femei și bărbați, precum și diverse turnee pentru echipele de copii. Dacă aceste echipe nu încap în arena nouă, pe considerentul că și alte sporturi au drepturi acolo, sunt nevoite să își găsească alte locuri. Așa cum a avut echipa națională înaintea de meciurile din primăvară din cadrul Campionatului European, 2021, și anume o orezărie în toată regula, pe stadionul de rugby din complexul sportiv Dinamo! În acest timp, Arcul de Triumf încă își așteaptă ultimele aviză și este obiectul unor dispute politice, pentru că șefii de la federația de rugby trebuie pedepsiți căci sunt din sfera de influență a PSD, dacă ținem cont că președintele este Alin Petrache, fost parlamentar PSD, iar trezorierul este Eugen Teodorovici, fost ministru și parlamentar PSD.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed