x


  • EUR
    4.8734
    USD
    4.1566
string(7) "general"

Moise Guran: Vă rog rar să distribuiți articolele mele. Apel și pentru cei care merg, și pentru cei care nu merg la referendum

Mi se confirmă cele mai urâte bănuieli – la referendumul de weekendul ăsta se pregătește o fraudă rudimentară, cu autobuze de plimbaci din sat în sat, cum făcea Dragnea în vremurile sale de glorie, fără grețuri și fără jenă, riscurile fiind anulate pur și simplu prin lege. Asta deși pragul de 30% ar fi fost probabil trecut oricum și fără fraude, dar ceea ce vrea domnul Dragnea e puțin altceva.

Autor: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 04.10.2018, 11:18

Să recapitulăm reglementarea referendumului, punct cu punct:

– organizarea în două zile nu este neapărat ilegală. S-a mai procedat așa în 2003, tot la modificarea Constituției, dar atunci pragul de validare era de 50%, ceea ce, ca participare numerică, înseamna cam dublu față de cât este nevoie azi. Nu cele două zile sunt importante, ci noaptea dintre ele.

– eliminarea verificării electronice a votului multiplu a dat primele indicii că se pregătește ceva urât. Aplicația există, infrastructura există, iar pretextul pentru nefolosirea acesteia e pueril – referendumul este organizat de ministerul de Interne, iar nu de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Asta a decis Guvernul Dăncilă prin OUG.

– se votează oriunde, nu numai la secția la care ești arondat, ceea ce este firesc la un referendum. DAR! După ce că a fost eliminată evidența electronică ce avertiza imediat dacă cineva a mai votat o dată, în altă parte, a fost eliminată și declarația pe proprie răspundere a celor care votează la alte secții că nu au mai votat. Ca să n-aibă oamenii emoții.

 

mai multe, pe moise.ro