Nordis Travel: Criza economică a crescut la 57% ponderea vacanţelor last minute. Rezervările de ultim moment înseamnă călătorii mai scumpe cu până la 70%

”Criza economică şi instabilitatea provocată de situaţiile delicate prin care trec unele companii aeriene îi determină pe mulţi români să nu-şi mai facă planuri de vacanţă pe termen lung, ci să se bazeze în principal pe călătorii de ultim moment. Dintre turiştii care şi-au rezervat vacanţa în ultimele şase luni ale anului, cei mai mulţi (57%) au făcut rezervări last minute cu una până la cel mult două săptămâni înainte de data plecării. Aproape un sfert dintre ei (23%) şi-au rezervat vacanţele cu cel mult o lună înainte de data plecării, 11% cu cel mult două luni înainte, în vreme ce abia 9% dintre turişti şi-au făcut rezervările cu mai mult de 60 de zile înainte de data plecării”, arată o analiză realizată de agenţia de Turism Nordis Travel.

Rezervările last minute înseamnă însă vacanţe mai scumpe cu până la 70%, avertizează reprezentanţii aceleiaşi agenţii.

„Vacanţele de ultim moment reprezintă o tendinţă clară. Se vede acest lucru chiar mai clar decât în anii marcaţi de pandemie. Pe de o parte, prudenţa turiştilor este de înţeles. Pe de altă parte, însă, ei trebuie să ştie că, de cele mai multe ori, trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru vacanţele last minute decât pentru cele planificate din timp”, declară Gabriel Vacariu, directorul agenţiei Nordis Travel, care a trimis în sezonul de vară peste 7.000 de turişti în destinaţii precum Franţa, Italia, Croaţia, Grecia, Spania etc.

Rezervările din timp, cu cel puţin trei luni înainte de plecare, aduc o serie de avantaje, atât din punctul de vedere al preţului (majoritatea hotelurilor au tarife promoţionale pentru rezervările făcute cu mai mult de 90 zile înaintea călătoriei), cât şi al şanselor de a găsi locuri la hotelul preferat. În plus, hotelierii au devenit mai flexibili în ceea ce priveşte politica de anulare, astfel încât rezervările se pot anula, fără penalizare, cu până la câteva zile înaintea călătoriei.

Şi tariful biletelor de avion este mai accesibil dacă rezervarea e făcută din timp. De exemplu, pentru un zbor dus-întors Bucureşti-Paris şi retur, rezervat cu şase luni înainte, tariful pentru o persoană, cu bagaj de cală, este de 250 euro, în vreme ce acelaşi bilet, cumpărat cu o săptămână/trei zile înainte, costă şi 850 euro sau, asta dacă se mai găsesc locuri.

Reprezentanţii agenţiilor de turism recomandă rezervările din timp în special pentru perioadele de vârf, cum ar fi sărbătorile de iarnă, Revelionul sau vacanţele şcolare. Explicaţia: numărul zborurilor şi al locurilor este limitat, cererea este mare şi, cu cât ne apropiem mai mult de perioada festivă, cu atât scade numărul de locuri disponibile şi, deci, tarifele sunt mult mai mari, cu 30% până la 70%.

Cei care fac rezervări last minute aleg această variantă fie pentru că speră să prindă un chilipir, fie pentru că vor să fie feriţi de surprizele neplăcute precum schimbarea condiţiilor de intrare în ţara de destinaţie (lucru frecvent întâlnit în perioada pandemiei de Covid 19) sau zboruri anulate, din cauza grevelor tot mai frecvente sau a restrângerii activităţii unor companii aeriene.

Procedurile de returnare a banilor sunt de multe ori greoaie şi durează, iar mulţi nu sunt dispuşi nici să aştepte, nici să aibă banii blocaţi, spun reprezentanţii agenţiilor de turism.

„O situaţie foarte concretă în acest sens a apărut recent. Este vorba despre cazul Blue Air. În ceea ce ne priveşte, am rezolvat fiecare caz în parte, pe cheltuiala agenţiei pentru că în astfel de situaţii turistul nu are nicio vină, iar filozofia noastră este să facem tot ce este omeneşte posibil astfel încât să poată pleca şi se bucure deplin de vacanţa pe care o aşteaptă tot anul şi pe care o merită cu prisosinţă”, adaugă Gabriel Vacariu, potrivit căruia criza Blue Air a costat agenţia de turism câteva mii de euro.

Rezervările last minute prezintă totuşi dezavantaje pe care e bine ca turiştii să le cunoască înainte de a apela la această variantă. De exemplu, hotelurile foarte bine cotate au rareori camere disponibile cu foarte puţin timp înainte de ziua cazării.

„Pot apărea şi eventuale promoţii cu trei-patru zile înainte de cazare, atunci când rămâne un număr de camere nevândute, pe care doresc sa le valorifice. Dar e o loterie”, explică Gabriel Vacariu.

Atenţie şi la tarifele pentru biletele de avion, care sunt mult mai mici dacă sunt rezervate din timp şi cresc simţitor pe măsură ce se apropie data călătoriei, mai spun reprezentanţii agenţiei de turism. Există şanse să apară vreo ofertă specială, cu un discount considerabil, însă acest lucru se poate întâmpla, de regulă, în extra-sezon. În perioada de vârf, rareori se întâmplă să scadă tarifele, pentru că cererea este foarte mare.

Foarte căutate în ultima vreme sunt călătoriile scurte, gen city break, în special cele care vizează destinaţii celebre pentru târgurile de Crăciun. Este de preferat ca vacanţele tip city break să evite perioadele de weekend, în care tarifele sunt mult mai mari, uneori chiar duble faţă de celelalte zile ale săptămânii, mai spun reprezentanţii agenţiilor de turism. 

În privinţa destinaţiilor specifice pregătirii sărbătorilor de iarnă, sunt recomandate circuitele culturale dedicate, care includ pieţele şi târgurile de Crăciun. Avantajul este că, în acest fel, agenţia de turism are deja blocate locuri în avion şi cele mai potrivite camere la hoteluri, astfel încât oferta de preţ este mult mai bună decât în cazul unei căutări last minute pe cont propriu.

De exemplu, o vacanţă la Colmar pentru 1 Decembrie, care include patru nopţi de cazare la hotel de patru stele, cu mic dejun, situat în centru, şi intrări la obiectivele turistice, transferuri de la şi către aeroport, ghid, însoţitor şi transport cu avionul costă 1.637 euro prin agenţia de turism (pentru că pachetele au fost deja rezervate de agenţie cu câteva luni în urmă), în vreme ce acelaşi pachet achiziţionat de turist, costă acum 2.460 euro, iar pe măsură ce ne apropiem de data călătoriei, preţul poate ajunge la peste 2.800 euro. 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed