x


 • EUR
  4.7619
  USD
  4.1988
 • 0° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  0 km/h
  Umiditate

  0%
  Presiune

  0 hPa
string(7) "politic"

Noua lege a pensiilor vine cu schimbări majore, totul se recalculează! (REPREZENTARE GRAFICA)

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul legii privind sistemul public de pensii. Chair dacă păstrează cele patru tipuri de pensii, guvernmul propune modificări ce presupun un volum de muncă mare pentru recalculare şi eventuale trasferuri de la o categorie la alta. De exemplu, "pensia anticipată" devine "pensia pentru limită de vârstă".

Author: Mihai Voican | Sursa: Realitatea.NET | Publicat: 10.08.2018, 0:03

Proiectul prevede tot 4 categorii de pensii, la limită de vârstăanticipatăde invaliditate și de urmaș, dar toate suferă modificări de structură.

În cazul pensiei pentru limita de vârstă trebuie îndeplinite cumulativ condițiile de vechime minimă și vârstă standard de pensionare.

Ca și excepție, actuala pensie anticipată devine pensie pentru limită de vârstă, adică cei care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv cu perioadele asimilate (studiile), se pot pensiona cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare. În același timp, în acest caz se poate cumulapensia cu salariul și se valorifică perioadele necontributive asimilate.

 

Articolul integral pe REALITATEA.NET