Nu glumesc! Bulgarii amenință Olanda și Austria cu măsuri de represalii

0

Autoritățile bulgare amenință cu represalii și consideră că Olanda și Austria se opun din motive interne, politice, legate de imigrație sau de calcule privind coalițiile guvernamentale, care nu au, în opinia lor, legătură cu situația reală din teren.

Amenințările vin din partea premierului interimar și a mai multor oficiali din guvernul său, printre care ministrul de Justiție și, respectiv, cel de Interne.

„Guvernul bulgar este pregătit pentru represalii dacă Țările de Jos și Austria se opun aderării Bulgariei la spațiul Schengen”, a declarat premierul interimar Galab Donev, după o întâlnire cu miniștrii de Interne, Afaceri Externe și Justiție. El și-a exprimat speranța că în perioada rămasă până la vot rațiunea să predomine în țările partenere, potrivit Digi24. 

„Guvernul bulgar va face toate eforturile pentru a convinge cele două țări sceptice”, a mai spus Donev și a subliniat că pozițiile Austriei și Olandei împotriva aderării Bulgariei la Schengen „scindează” și produc „dezamăgire profundă, aduc diviziune și pun la îndoială unitatea Uniunii Europene”.

„Remarcăm că, în apărarea poziției sale, cancelarul Austriei se referă la probleme în funcționarea sistemului Schengen în ansamblu, care nu pot fi în niciun fel în responsabilitatea părții bulgare, în timp ce și premierul Olandei aduce argumente nedemne, care este puțin probabil să fie uitate de Bulgaria prea curând. Datoria noastră față de memoria celor trei polițiști de frontieră bulgari care au murit păzind frontiera externă a UE nu ne va permite să acceptăm asta”, a mai menționat premierul interimar.

Donev a subliniat că din 2011, Bulgaria a îndeplinit toate criteriile tehnice și acest lucru a fost confirmat de două inspecții ale CE și una a Ambasadei Austriei în Bulgaria. Cu toate acestea, Olanda a refuzat să participe.

„În ciuda intențiilor declarate ale două țări, Bulgaria nu a renunțat la Schengen. Nu vom renunța la niciun efort în a căuta sprijin pentru ca Olanda și Austria să își reconsidere poziția.

Cu toate acestea, Bulgaria este pregătită să ia în considerare măsuri de represalii în cazul unei evoluții negative a evenimentelor. Toate măsurile vor fi direcționate în consecință și vor viza apărarea interesului național al Bulgariei”, a mai spus Donev.

De asemenea, premierul nu a menționat care sunt represaliile, dar Bulgaria s-ar putea folosi de dreptul său de veto, ca orice altă țară membra UE, atunci când va considera că poate afecta interesele olandeze sau austriece, mai menționează sursa citată. 

Această atitudine ofensivă poate veni și din temerea că în caz de extremă urgență ar putea exista o decuplare a Bulgariei de România, în sensul ca Bulgaria să rămână în afara Spațiului Schengen. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.