Veniturile Eurohold, compania mamă a Euroins România, în primele nouă luni, s-au triplat, până la aproximativ 2,4 miliarde euro, iar profitul net a urcat de 25 de ori, la 56,17 milioane euro

”Eurohold Bulgaria AD, unul dintre cele mai importante grupuri energetice şi financiare din Europa de Sud-Est, a raportat rezultate solide în al treilea trimestru al anului 2022, consolidându-şi performanţa de la începutul anului, potrivit situaţiei financiare interimare consolidate a companiei pentru această perioadă. Veniturile totale pentru cele 9 luni, până în septembrie, aproape că s-au triplat faţă de anul precedent, ajungând la 4,7 miliarde leva (2,4 miliarde euro), cel mai ridicat nivel înregistrat până acum pentru acest indicator”, anunţă grupul.

EBITDA şi profitul net pentru această perioadă s-au ridicat la 263,6 milioane leva (134,7 milioane euro) şi, respectiv, 110,1 milioane leva (56,3 milioane euro).

Afacerea din domeniul energiei a Eurohold, care operează sub marca Electrohold, a acumulat 57% din veniturile totale şi aproximativ trei sferturi din profiturile holdingului înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare, înainte de calcularea rezultatelor societăţii-mamă şi a eliminărilor intragrup. Rezultatul financiar net final pentru primele 9 luni în acest segment a fost de 73,7 milioane leva (37,7 milioane euro). Anul curent este primul în care Eurohold consolidează integral rezultatele Electrohold în situaţia sa financiară, după ce a achiziţionat filialele bulgare ale grupului energetic ceh CEZ, în iulie 2021.   

Activităţile de asigurări ale Eurohold, reunite în Euroins Insurance Group (EIG), au reprezentat 42,6% din veniturile totale şi puţin peste o pătrime din EBITDA. Primele brute subscrise de EIG au crescut cu 44,7% de la an la an, ajungând la 1,2 miliarde leva (614 milioane euro). Veniturile brute ale Eurohold din operaţiunile de asigurare, în ansamblu, au crescut cu 55% faţă de anul precedent, depăşind 2 miliarde leva (1,02 miliarde euro). Holdingul a raportat un profit net de 64,1 milioane leva (32,8 milioane euro) din activităţile de asigurări.

”Toate filialele EIG au înregistrat rezultate solide în primele 9 luni ale anului 2022”, arată grupul.

Euroins România a înregistrat o creştere triplă în toate liniile sale de asigurări non-auto, datorită schimbării strategiei de dezvoltare, a creşterii atenţiei pentru asigurările generale şi extinderii semnificative a gamei de produse a companiei.

O creştere solidă a fost marcată, de asemenea, de Euroins Bulgaria, care reuneşte operaţiunile grupului în cadrul furnizării gratuite de servicii în statele UE. Volumul de prime al unităţii bulgare a crescut cu 35% de la an la an, ajungând la 342 milioane leva (175 milioane euro).

Cele două unităţi ucrainene ale EIG şi-au stabilizat treptat rezultatele, în pofida mediului economic extrem de dificil din Ucraina, din cauza conflictului militar în curs de desfăşurare. Primele brute subscrise de cele două companii au atins 28 de milioane leva (14,3 milioane euro) în cele 9 luni până în septembrie 2022, faţă de 47 de milioane leva (24 de milioane euro) în aceeaşi perioadă a anului precedent. 

„Ca orice companie, în situaţia actuală, operăm într-un mediu în care ne confruntăm cu provocări serioase, în special inflaţia ridicată şi efectele conflictului militar din Ucraina. Cu toate acestea, suntem încrezători că strategia noastră de dezvoltare, care se concentrează pe activitatea din domeniul energiei, şi o largă diversificare geografică a operaţiunilor noastre de asigurare ne permit să gestionăm eficient riscurile şi să adăugăm valoare acţionarilor noştri. Performanţele noastre de la începutul anului indică o productivitate ridicată în cele două sectoare principale în care ne dezvoltăm afacerile. Ne aşteptăm să ne extindem parteneriatul cu BERD, care este acţionar minoritar în grupul nostru de asigurări. În acest sens, o nouă investiţie a băncii este pe cale de a creşte capitalul EIG. Acest lucru va consolida şi mai mult solvabilitatea grupului nostru de asigurări. Previziunile actuale privind dezvoltarea economică a Europei Centrale şi de Est în următorul an sunt mai favorabile decât cele pentru UE în ansamblu. Rămânem încrezători în potenţialul de creştere pe termen lung al regiunii Europei Centrale şi de Est”, a comentat Kiril Boshov, director executiv şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Eurohold.

Eurohold Bulgaria AD este un important grup energetic şi financiar care operează în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. Este listat la Bursa de Valori din Bulgaria şi Varşovia. Eurohold este proprietarul Electrohold, unul dintre cele mai importante grupuri energetice din Bulgaria, cu o cotă de 40% din distribuţia de energie electrică. Electrohold are 3.000 de angajaţi şi deserveşte peste 3 milioane de consumatori din ţară. Electrohold este succesorul legal al CEZ Bulgaria, după ce Eurohold, cel mai mare holding listat la bursă din Bulgaria, a achiziţionat, prin intermediul unităţii sale cu capital integral EEEC, activităţile grupului energetic ceh CEZ în această ţară. Grupul Electrohold include şapte companii, printre care cele mai importante sunt: ElectroDistribution Grid West (EDG West) – proprietarul şi operatorul celei mai mari reţele de distribuţie a energiei electrice din Bulgaria (cea din vestul Bulgariei, cu o lungime totală a reţelei de peste 58 000 km); Electrohold Sales – cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici de pe piaţa reglementată, furnizor de ultimă instanţă şi comerciant licenţiat de energie electrică pentru întreprinderile mici şi mijlocii de pe piaţa liberă; Electrohold Trade – cel mai mare furnizor de energie electrică şi angrosist pentru marile companii de pe piaţa liberă. Eurohold deţine, de asemenea, Euroins Insurance Group AD (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări din regiune. EIG oferă o gamă completă de produse de asigurare, deserveşte peste 4 milioane de clienţi din 13 ţări şi are peste 3.000 de angajaţi.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed