Nu ne luați de proști! Nu așa va crește natalitatea în România

Deputaţii PNL Mara Calista, Florin Alexe şi Alin Ignat vor depune la Parlament două proiecte de lege care vizează creşterea cuantumului indemnizaţiei pentru mamele care au născut, precum şi accesul cu prioritate pentru femei însărcinate sau persoane însoţite de copii cu vârsta până la 5 ani. Potrivit proiectului, femeile însărcinate şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casele de marcat din magazine, dar și la ghișeele instituțiilor publice. Oare astfel va crește natalitatea, în opinia inițiatorilor proiectelor legislative respective?

Expertul în demografie Vasile Ghețău este de părere că nu alocațiile și măsurile strict economice sunt soluția care ar putea încuraja familiile române să aibă copii, ci implementare de infrastructură mai accesibilă tinerilor: creșe, programe școlare, mese calde pentru copii după școală.

Potrivit lui Ghețău, guvernul României ar trebui să își îndrepte atenția către populația tânără și ar trebui să încerce să înțeleagă ce îi motivează pe acești tineri să nu aibă copii sau să aibă un singur copil.

„Guvernanții ar face o mare eroare dacă ar continua să adopte astfel de măsuri punctuale, de pildă să mărească alocația de stat pentru copii pentru că nu vor exista efecte certe în nici un fel,” explică profesorul, citat de europalibera.org.

Revenind la măsurile propuse în aceste zile, primul proiect de lege prevede creșterea cuantumului indemnizaţiei lunare pentru creşterea copiilor la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. Cuantumul minim al indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât 60% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi valoarea de 12.000 lei, adică de 4 ori valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată, potrivit proiectului consultat de Agerpres.

Cel de-al doilea proiect de lege prevede că femeile însărcinate şi/sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile unităţilor comerciale publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care unităţile respective deţin case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate. De asemenea, se va acorda prioritate la casieriile instituţiilor publice, precum şi la serviciile oferite de acestea femeilor însărcinate, persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care instituţiile publice deţin case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

Angajaţii unităţilor comerciale, precum şi cei ai instituţiilor publice şi private au obligaţia de a prezenta la casele de marcat sau casierii sau acolo unde se înfăptuieşte serviciul oferit de aceştia afişe la vedere, care să prevadă acordarea de prioritate femeilor însărcinate, persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed