Pentru prima dată în istorie, o femeie pe o bancnotă românească

Acest deziderat a fost exprimat într-o petiție oficială, destinată Guvernatorului Băncii Naționale a României – Mugur Isarescu – și semnata de Janina Nectara, jurnalist de modă.

Suedia, Polonia, Israel, Argentina, Mexic, Filipine, Turcia, Noua Zeelandă, Japonia, Siria, Canada și multe alte țări au efigii feminine pe bancnote. Toate acestea culminând cu Australia, care, din motive de nepărtinire, a adoptat cea mai echitabilă soluție: pe fiecare bancnotă se găsește pe una dintre fețe chipul unei femei, iar pe cealaltă chipul unui bărbat!

America a anuntat si ea alinierea la normele de echitate si incluziune internationale.

Janina_Nectara_jurnalist_fashionJanina Nectara a înființat o comunitate online, www.FemeiPeBancnote.ro, unde invită toți românii să voteze petiția adresată oficialului BNR. Pe aceeași platformă, cititorii au și posibilitatea să aleagă, din 100 de nume marcante ale culturii românești, ce femeie își doresc să apară pe o bancnotă românească. Cea care va primi cele mai multe voturi va fi propunerea înmânată Guvernatorului BNR.

„Banul -obiectul cel mai uzitat în viața de toate zilele- trimite un puternic mesaj subliminal, indicând pe cine prețuim, pe cine apreciem noi ca țară, societate și individ”.

Jurnalista aminteste ca in nenumarate domenii, ROMÂNCELE au fost PRIMELE atat in EUROPA, cat si in LUME. Prima femeie inginer din lume este romanca, prima femeie din lume arhitect-inspector general – tot romanca. Prima femeie Comandor al Legiunii de Onoare franceze are sange romanesc, la fel si prima femeie din lume, detinatoare a titlului de doctor in medicina.

„Femeile valoroase nu sunt absente din națiunea română! Însă sunt absente de pe bancnote! Ceea ce dă impresia că este respectată și apreciată doar contribuția bărbatilor la dezvoltare națiunii. Ceea ce sugerează, totodată, ideea că femeile ar fi avut doar un rol minor, cvasiinexistent, la clădirea și evoluția acestei țări. O percepție total eronată, pe care a venit timpul să o corectăm!

Nu toți vom rămâne în istorie. Oricât de voluminoasă ar fi cartea, n-ar avea suficiente pagini, încât să încăpem cu toții în ea. Totuși, avem oportunitatea fantastică de a intra în istorie împreună! Acum! Semnând această petiție și schimbând cursul unei cutume de sute ani!”, mentioneaza Janina Nectara.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed