Petrom ar putea intra în domeniul explorării zăcămintelor de gaze de şist

0
Petrom ar putea intra în domeniul explorării zăcămintelor de gaze de şist

Petrom ar putea intra în domeniul explorării zăcămintelor de gaze de şist, dacă aceste activităţi se vor dovedi fezabile, a declarat luni la Reuters Investment Summit directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.

“În acest an vom investi undeva în jur de 1,1-1,2 miliarde euro. Începând de anul viitor, estimăm investiţii între 0,8 şi 1,2 miliarde. Probabil vom depăşi din nou 1 miliard de euro anul viitor”, a afirmat Gheorghe, citată de Reuters.

 

 

Petrom face parte din grupul austriac OMV.

 

 

Preşedintele grupului austriac de petrol şi gaze OMV, Gerhard Roiss, consideră că România trebuie să exploateze gazele de şist, dacă prospecţiunile geologice indică existenţa unor rezerve semnificative, potrivit afirmaţiilor făcute la finele anului trecut la Bucureşti de executivul austriac.

 

 

“Dacă ai gaze de şist, trebuie să le scoţi”, a declarat atunci Roiss.

 

 

România se situează pe locul al treilea în Europa în funcţie de rezervele recuperabile de gaze de şist, după Polonia şi Franţa. Rezervele României sunt estimate la peste 1.400 miliarde de metri cubi, volum echivalent cu consumul naţional de gaze pe 100 de ani, reiese din datele Autorităţii Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), preluate de la Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei EIA.

 

 

Compania americană Chevron a obţinut, în iulie, acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj şi explorare a gazelor de şist în trei zone din judeţul Vaslui. Chevron mai deţine concesiuni şi în Dobrogea.

 

 

Chevron intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa.