Plătim 50 de bani în plus pe fiecare sticlă cumpărată, dar banii sunt greu de recuperat. Care sunt hibele Sistemului de Garanţie-Returnare


Sistemul de Garanţie-Returnare. Plătim 50 de bani pentru fiecare sticlă achiziționată, însă recuperarea acestor bani este dificilă. Aceasta se întâmplă deoarece multe magazine încă nu acceptă returnarea sticlelor și nu restituie garanția clienților.

La nivel național, doar 45% dintre comercianți au implementat sistemul de garanție-returnare, deși peste 80% s-au înscris în acest program.

Problemele sunt prezente chiar și în Capitală, în special în magazinele mici, unde clienții sunt redirecționați către hipermarketuri pentru a returna sticlele. Autoritățile au anunțat că nu vor mai tolera această situație, iar comercianții care nu se conformează vor fi amendați cu până la 50.000 de lei.

De cinci luni, românii plătesc suplimentar 50 de bani pentru orice băutură ambalată în sticlă, plastic sau aluminiu. Această sumă reprezintă o garanție, iar cei care returnează ambalajul își recuperează banii. În teorie, acest sistem funcționează, însă în practică multe magazine nu oferă garanția clienților.

Sistemul de Garanţie-Returnare. Interesul românilor pentru reciclare este în creștere

Până acum, s-au returnat peste 350 de milioane de ambalaje. Unii sunt atât de interesați încât au găsit metode de a frauda sistemul, xeroxând logoul SGR și lipindu-l pe sticlele fără garanție, pe care apoi le returnează. Totuși, această practică va deveni imposibilă după 30 iunie, când în magazine vor fi disponibile doar ambalaje cu garanție.

În sistemul de garanție-returnare sunt înregistrați peste 80% dintre comercianți, însă doar 45% restituie banii pentru sticle, anunță Antena3 CNN.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed