PREMIERĂ: Alegerile din decembrie vor fi supravegheate video

0
PREMIERĂ: Alegerile din decembrie vor fi supravegheate video

“Operatorul de calculator al biroului electoral al secției de vot asigură înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării și până la părăsirea localului secției de vot de către membrii biroului electoral al secției de votare, în scopul asigurării posibilității organismelor electorale de a verifica respectarea dispozițiilor art. 92 și art.93 din Legea nr.208/2015, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Operatorul de calculator trebuie să realizeze înregistrarea video-audio prevăzută la alin.(1) dintr-o poziție fixă, de la o distanță medie, pe un cadru general.
(3) Se interzice operatorului de calculator să realizeze copii ale înregistrării video-audio, ori să permită accesul altor persoane la înregistrare”, se arată în HG-ul postat pe site-ul ministerului de Interne.

 

 

Filmarea se va face cu tablete Lenovo ale STS.

 

 

HG-ul urmează să fie dezbătut mâine, în şedinţa de guvern. Este pentru prima oară când procesul de numărare a voturilor va fi filmat, ca examul de bacalaureat. În trecut au existat numeroase suspiciuni că reprezentanţii partidelor sunt înţeleşi şi anulează buletinele de vot ale formaţiunilor care nu au reprezentanţi în secţiile de vot.