Presa belgiană: O Românie CORUPTĂ la cârma Europei

0

Jean-Michel De Waele, profesor de ştiinţe politice: Guvernul român este concentrat complet pe afacerile de corupţie din sânul guvernării şi încearcă să evite închisoarea, pentru o parte dintre membrii săi. Este singurul lucru de care este interesat în prezent. Aşadar, pot exista îndoieli că afacerile europene vor avea prioritate, în timp ce unele măsuri de pe agenda Guvernului român riscă să fie sancţionate de Comisia Europeană.

 

Profesorul de ştiinţe politice de la Universitatea liberă din Bruxelles îi da dreptate preşedintelui Comisiei Europene, după ce Jean Claude Juncker a declarat că executivul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce presupune să deţii preşedinţia europeană.

 

Jean-Michel De Waele, profesor de ştiinţe politice: Obiectivul acestui Guvern este de a impiedica trimiterea la închisoare a unui anumit număr de politicieni sau miniştri, fie că aşteaptă o condamnare, fie că au fost condamnaţi, şi ca atare, să revizuiască sistemul judiciar din România, în afara standardelor UE. Este doar una dintre probleme, printre altele, ca gestionarea fondurilor europene, dar şi faptul că România nu este centrul lumii.

 

Întrebarea, pentru analiştii politici, este cât va mai dura până când marile familii politice europene vor lua măsuri faţă de derapajele de la statul de drept, nu doar în privinţa României ci şi a altor state ca Ungaria sau Austria.

 

Jean-Michel De Waele, profesor de ştiinţe politice: Partidul Social Democrat din România face parte din Partidul Socialiştilor Europeni, aşa cum Viktor Orban (cunoscut pentru poziţiile sale extremiste) este membru al Partidului Popular European. A venit vremea ca partidele politice belgiene, membrii marilor organizații sau ai marilor familii politice europene să ia măsuri ferme.