PSD ne scoate din UE, iar Opoziția se îngrijește de legea antifumat

În timp ce PSD face praf salariile bugetarilor, pensiile private sau legile Justiției, Opoziția pare că-și caută de lucru.

 

Un proiect de lege inițiat de parlamentari USR, PMP, UDMR și PNL ar urma să modifice Legea 349/2002, Art.2, Litera e, acolo unde este dată definiția fumatului. Astfel, dacă legea va fi promulgată, prin fumat se va înțelege ”inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillos și pipe, precum și inhalarea voluntară a aerosolilor rezultați în urma substanțelor cu dispozitive electronice de tip țigaretă electronică sau al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului”.

 

Proiectul a fost depus la Senat miercuri, 11 aprilie 2018. În aceeași zi, Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, spunea: ”Pot să fie 7.000 de greve. Nu avem mai mulți bani”, primărița Gabriela Firea dădea vina pe Opoziție pentru gropile din București, iar comisia juridică din Camera Deputaţilor lucra intens la desăvârșirea noilor legi ale Justiției.

 

În acest timp Opoziția se preocupa de legea antifumat. Iată și un pasaj din expunerea de motive: ”Cât privește noile produse de fumat ce funcționează prin încălzirea tutunului, dat fiind elementul de inovație al acestor dispozitive, nu există studii concludente din punct de vedere științific privind efectele acestora asupra consumatorilor”.

 

Astfel, deși chiar în susținerea modificării legii antifumat se arată că nu există studii privind efectele țigărilor electronice, parlamentarii vor să le introducă în aceeași oală. Argumentul principal: ”Este științific demonstrat și recunoscut că tutunul reprezintă un real pericol pentru sănătate. Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul este responsabil pentru 26% din decesele bărbaților și 9% din decesele femeilor din țările în curs de dezvoltare. În România, principalele cauze de deces le reprezintă bolile cardiovasculare și tumorile maligne, urmate de bolile respiratorii – iar Consumul de tutun este factor principal agravant în toate aceste afecțiuni”.

 

Corect, însă studiile se referă la țigări, pipe și trabucuri, nu dispozitive cu aerosoli. După cum chiar și inițiatorii au notat în documentul lor, nu există studii concludente din punct de vedere științific privind efectele acestora asupra oamenilor. Atunci care ar putea fi motivul pentru care unii parlamentari se grăbesc să modifice o lege printre cele mai restrictive din UE?

 

Unul din motive ar putea fi faptul că producătorii de țigări tradiționale încep să piardă cotă de piață în favoarea celor care produc țigări electonice. Dacă legea va fi modificată, nemaifiind nicio distincție legală între țigări clasice și țigări electronice, cei care s-au lăsat de fumat în favoarea ”aerosolilor” ar putea trece din nou la fumat țigări normale. Acele țigări care provoacă diverse boli, fapt dovedit științific. Asta urmărește de fapt acest proiect de lege? Mărirea numărului de fumători – dar și a taxelor colectate de la aceștia?

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed